Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Útoky na ministerstvo školstva neutíchajú. Opozičný poslanec nevylúčil ani odvolávanie ministerky
Zdielať na

Útoky na ministerstvo školstva neutíchajú. Opozičný poslanec nevylúčil ani odvolávanie ministerky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Útoky na ministerstvo školstva pre kontroverzné prideľovanie stimulov na výskum neutíchajú. Opozičný poslanec sa v utorok do ministerstva obul pre podozrenie z plagiátorstva. Podľa neho sú niektoré hodnotenia projektov totožné. Nevylúčil, že sa ministerku školstva pokúsia odvolať.

Texty zverejnených hodnotení sa podľa poslanca v jednotlivých odsekoch doslovne zhodujú. Rovnako aj udelené body v čiastkových hodnoteniach. "Pri projekte za 1,3 mil eur boli dva nezávislé posudky od dvoch ľudí od slova do slova okopírované a preložené z češtiny do Slovenčiny," uviedol Branislav Gröhling, poslanec NR SR za SaS.  Poslanec kritizoval nielen ministerstvo školstva, ale aj samotnú SNS. Tá má na starosti aj rezort obrany. Zrejme preto vybral ďalšiu firmu práve z tejto oblasti. "Zbrojovka dostala pol milióna eur na výskum srdcovo-cievnych ochorení. Hodnotiteľ v posudku hovorí, že projekt nadväzuje a rozširuje doterajšie aktivity žiadateľa," dodal poslanec. 

Stimuly kritizuje aj firma, ktorá prostriedky plánovala využiť na presnejšiu diagnostiku rakoviny prsníka, ale neuspela. "Máme 194 bodov z 200. Všetci nad nami sú proste 98 percent a viac. To vyzerá, ako keby sme mali triedu len so samými jednotkármi a to štatisticky nie je možné," povedal Pavol Čekan, Multiplexdx. Skúsený vedec, ktorý roky pôsobil v zahraničí doplnil, že na malom Slovensku je ťažké nájsť hodnotiteľov, ktorí by neboli v konflikte záujmov. "Niektorí sa zhodujú aj s tými spoluriešiteľmi," informoval Pavol Čekan.

"V tom systéme nevidíme nejaký priestor na nejaké zásadné manipulovanie, kradnutie alebo na nejakú politickú objednávku," povedala minulý týždeň ministerka, keď obhajovala fakt, že peniaze dostanú aj tí, čo nesplnili všetky podmienky včas. "Mediálne útoky na odborných hodnotiteľov spôsobia zníženie záujmu o hodnotenie projektov, a tým aj zníženie čerpania,"  píše sa v stanovisku ministerstva.

"Keď to vedia urobiť Slovinci, že si vedia nájsť zahraničných hodnotiteľov alebo Islanďania alebo iné krajiny, tak to určite vieme urobiť aj my," dodáva Pavol Čekan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy