Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nebezpečná čierna dodávka či tajomná sanitka. Hoaxy sa znovu šíria internetom
Zdielať na

Nebezpečná čierna dodávka či tajomná sanitka. Hoaxy sa znovu šíria internetom

PODTATRANSKÝ REGIÓN / Obyvateľov podtatranských obcí vystrašila správa o záhadnom vozidle, ktorého posádka láka deti k sebe. Polícia ale žiaden oznam o únose alebo pohybe podozrivého auta od nikoho nepriala. Napriek tomu informácie zo sociálnej siete preverila a ide o falošnú správu.

Správa o čiernom aute, do ktorého majú dve ženy a jeden muž lákať deti a následne ich odviezť preč, obletela sociálnu sieť. Ľudia sa začali báť. Správu zdieľali a vyzývali ostatných k opatrnosti. Zážitkov so záhadným autom v komentároch pribúdalo a najčastejšie sa spomínala obec Toporec. "Deti nám rozprávali, kde všade bolo čierne auto. Ale neviem, či je to pravda," uviedol člen MOPS Toporec. Starosta ostal nemilo prekvapený, keď sa správy dozvedel. Žiadne podozrivé auto totiž v dedine nebolo. "My sme tu nič také nezaregistrovali, máme tu občianske hliadky, chodí sem polícia. Vieme o všetkom, čo sa deje a máme aj kamerový systém," povedal starosta obce Gustáv Pompa.

Správa vyvolala strach nielen medzi obyvateľmi Toporca, ale aj Podhoran, Spišského štvrtku a iných častí podtatranského regiónu. "Informáciu o údajných únosoch detí, ktorá sa v poslednej dobe masovo šíri sociálnymi sieťami, sme preverili, a to v rámci celého Prešovského kraja. Nezakladá sa na pravde, ide teda o hoax," informoval Daniel Džobanik, hovorca KR PZ Prešov.

A hoaxom je aj upozornenie na falošnú sanitku, ktorej fotografia tiež kolovala sociálnou sieťou. Podľa vonkajších identifikačných znakov ide o sanitku košickej záchranky. Vedenie spoločnosti je pobúrené, že ich vozidlo je spájané s takýmito správami. "Máme za to, že oznamovateľ tejto správy jednoznačne šíril poplašnú správu. Záchranná služba Košice je určená na záchranu života, nie na ohrozenia, ktoré boli popisované v danej správe," povedala Ľubica Bajerovská, hlavná lekárka záchrannej služby Košice. 

"Vyzývame všetkých, aby nešírili takéto poplašné správy ďalej prostredníctvom sociálnych sietí a nevyvolávali tak zbytočnú paniku. Šírenie takejto nepravdivej správy môže byť považované za trestný čin, a to šírenie poplašnej správy, za ktorú je možné uložiť väzenie až na dva roky, v prípade splnenia istých podmienok to môže byť až 8 rokov," dodal Daniel Džobanik.

Muž dobodal o 4 roky staršiu ženu. Podľa médií išlo o súrodencov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy