Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Andrej Danko vyhlásil dátum prezidentských volieb
Zdielať na

Andrej Danko vyhlásil dátum prezidentských volieb

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda NR SR Andrej Danko rozhodol o dátume prezidentských volieb 2019. Voľby prezidenta SR sa uskutočnia v sobotu 16. marca 2019. Danko zároveň určil aj deň konania druhého kola volieb. Po piaty raz v histórii Slovenska tak budeme voliť prezidenta priamo.

Kedysi platilo, že prezidenta zvolila Národná rada bez priameho zásahu verejnosti, tak ako to bolo v prípade prezidenta Michala Kováča. Slovensko teraz už po piatykrát bude teda voliť prezidenta priamou voľbou. Lehota na utvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností je podľa rozhodnutia predsedu NR SR do 30. januára 2019 do 24.00 hodiny. Čas na utvorenie okresných volebných komisií a okrskových volebných komisií je do 11. februára 2019 a lehotu na ich prvé zasadanie určil do 21. februára 2019. "Ak ani jeden z kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, určujem deň konania druhého kola volieb prezidenta Slovenskej republiky na sobotu 30. marca 2019," uviedol v rozhodnutí Andrej Danko. 

 

​Právo na návrh prezidentského kandidáta majú poslanci aj občania Slovenskej republiky. V prípade návrhu kandidáta zo strany občanov je ako návrh potrebná petícia, ktorú musí podpísať najmenej 15 tisíc občanov. Podpísaní občania ale musia mať volebné právo. Zo strany poslancov musí navrhnutého kandidáta podporiť podpisom aspoň 15 poslancov NR SR. Ak návrh bude spĺňať podmienky stanovené ústavou, šéf parlamentu tento návrh na prezidentského kandidáta príjme. 

Zozbieranie povinných 15 tisíc podpisov avizovala aj známa novembrová tvár - dlhoročný poslanec za KDH František Mikloško. "Chcem byť ako prezident predstaviteľom západného sveta, jeho hodnôt," vyhlásil. 

Zoznam, kto konkrétne sa zúčastní ako kandidát na post prezidenta, zatiaľ nie je. Až prvé februárové dni ukážu, kto sa voľby zúčastní, a teda aj to, či ním bude napríklad aj Andrej Danko. Kandidátom na prezidenta by tak bol zároveň šéf parlamentu. "Určite sa do konca januára vyjadrím. Dovoľte mi, aby som sa najskôr zodpovedal predsedníctvu Slovenskej národnej strany, a následne sa vyjadril," vyhlásil Danko. 

Kampaň prezidentského kandidáta sa musí ukončiť 48 hodín pred konaním volieb. Funkčné obdobie súčasného prezidenta- Andreja Kisku sa končí 15. júna 2019 napoludnie , kedy bude zároveň inaugurovaný novozvolený prezident. 

Pozrite sa, akoby to mohlo na jar v prezidentských voľbách vyzerať: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy