Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Minister Kažimír na výbore: Cítim sa ako na maturitnej skúške
Zdielať na

Minister Kažimír na výbore: Cítim sa ako na maturitnej skúške

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Peter Pellegrini za vládu po poludní predložil na Výbor NR SR pre financie a rozpočet návrh, aby sa Peter Kažimír stal guvernérom Národnej banky Slovenska. Kažimír uviedol, že sa cíti ako na maturitnej skúške.

Peter Kažimír uviedol, že ak by bol zvolený, zmrazí svoje členstvo v strane Smer-SD, aby neboli žiadne pochybnosti o jeho nestrannosti. Peter Pellegrini uviedol, že je aj vo svete bežné, že na takéto pozície sa dostávajú ľudia, ktorí už niečo dokázali. A žiadal poslancov o jeho podporu. 

Peter Pellegrini predstavil aj nominanta SNS Jozefa Hudáka, ktorý čelí kritike opozície aj pre svoje pôsobenie v minulosti. "Ja nemám kauzy, že by som nespával," reagoval Hudák na výbore na kritiku opozície. 

Peter Kažimír potvrdil, že má záujem o post guvernéra Národnej banky 27. novembra. Po tom, čo svoj predčasný odchod z postu oznámil doterajší guvernér Jozef Makúch. "Moje rozhodnutie je zároveň rozhodnutím odísť z aktívnej politiky. Funkciu ministra financií som vždy vnímal ako odborný post, ktorý sa na jednej strane od politiky oddeliť nedá, ale na strane druhej sa o to treba stále usilovať. Ja som sa snažil tieto dve polohy vyvažovať. Na pozícii guvernéra NBS ma láka možnosť zostať už iba vo svete čísel", povedal Peter Kažimír. 

Jozef Makúch sa rozhodol skončiť na poste guvernéra NBS po uplynutí 1. marca 2019. Ako guvernér mal pôsobiť až do 12. januára 2021. V prípade neskoršieho dňa účinnosti vymenovania nového guvernéra NBS až do tohto neskoršieho dňa bude Makúch plne zastávať a vykonávať funkciu guvernéra.

Nahradiť by ho mal minister financií Peter Kažimír. Záujem Kažimíra o tento post potvrdil ešte začiatkom októbra samotný premiér Peter Pellegrini. "Potvrdil som, že Peter Kažimír bude mať pravdepodobne záujem o túto funkciu. Ja ho v tom plne podporím, myslím, že by sa o túto funkciu uchádzať mohol," vyjadril sa v októbri premiér. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy