Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nebudem plakať nad odchodom Lajčáka, vyhlásil Krajniak. Podľa neho sa venoval viac svojej kariére ako Slovensku
Zdielať na

Nebudem plakať nad odchodom Lajčáka, vyhlásil Krajniak. Podľa neho sa venoval viac svojej kariére ako Slovensku

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Člen Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Milan Krajniak zo strany Sme rodina v relácii RTVS spomenul, že nebude plakať nad odchodom Miroslava Lajčáka, pretože mal odísť už dávno. Podľa Antona Hrnka má nájsť Smer-SD riešenie tejto situácie a SNS ho bude akceptovať v prípade, že riešenie nebude v rozpore so záujmom strany.

Podať demisiu je osobné rozhodnutie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a pre Slovenskú národnú stranu je dôležitý výsledok jeho práce, povedal predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko. "Ďalšie riešenie tejto situácie je riešením strany Smer-SD. Miesto ministra zahraničných vecí patrí Smeru, musia sa rozhodnúť, akým spôsobom budú túto otázku riešiť,“ spomenul. Smer-SD má podľa neho nájsť riešenie a strana SNS bude v rámci koaličnej zmluvy, ak nebude v rozpore so záujmom strany SNS, toto riešenie aj akceptovať.

"Minister Lajčák viac na ministerstve nebol ako bol. V roku 2016 si robil kampaň na generálneho tajomníka OSN, lietal po svete, aby získal hlasy. V rokoch 2017 a 2018 bol v New Yorku, pretože pracoval v OSN. Načo potrebuje Slovensko takého ministra zahraničných vecí, ktorý sa venuje svojej kariére a nie tomu, aby obhajoval záujmy Slovenska?“ pýtal sa Krajniak v relácii. "Pre nás je podstatné, či minister našim ľuďom doma pomôže. Či pomôže niečo vybaviť,“ poznamenal  s tým, že jeho strana je spokojná s tým, Lajčák odchádza. "Keby sme siahali k tomu, kto by za Smer-SD bol ministrom zahraničných vecí, tak pokojne pán Ján Kubiš, ktorý tento post už zastával, je rovnako rešpektovaný a vedel by tú funkciu robiť lepšie,“ dodal Krajniak.

Predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady Katarína Cséfalvayová z Mosta – Híd v relácii v telefonickom rozhovore podotkla, že demisia Miroslava Lajčáka je strata. "V čase, keď padá politický konsenzus naprieč politickým spektrom v zahraničnej politike, pre Most-Híd bol Miroslav Lajčák garanciou pevného euroatlantického ukotvenia slovenskej zahraničnej politiky. On bol ten, ktorý pevne v rukách držal kormidlo. Akékoľvek výmeny alebo zmeny na čele ministerstva zahraničia môžu vyvolávať obavy o ďalšie smerovanie zahraničnej politiky Slovenskej republiky,“ zhrnula Cséfalvayová.

Pozrite si reakcie koaličných i opozičných strán bezprostredne po oznámení demisie Miroslava Lajčáka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy