Zatiahnuté, dážď
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Salzburské fórum bolo predovšetkým o migrácii. Predsedalo mu Slovensko
Zdielať na

Salzburské fórum bolo predovšetkým o migrácii. Predsedalo mu Slovensko

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V Bratislave sa stretli zástupcovia ministerstiev vnútra z 15 krajín. Zúčastnili sa Salzburského fóra, ktorému Slovensko predsedalo. Rokovania trvali dva dni a dominovala stále aktuálna téma migrácie a migračnej politiky.

"Všetci partneri Salzburského fóra sa zhodli na tom, že treba riešiť vždy príčinu migrácie a nielen dôsledky," povedala ministerka vnútra Denisa Saková. Členmi Salzburského fóra sú okrem Slovenska aj Česko, Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovinsko. Vo štvrtok sa zhodli na troch základných bodoch, a to na dôslednej ochrane vonkajších hraníc Európskej únie a na stopercentnej návratovej politike. "Zároveň sme sa zhodli na tom, že príčiny migrácie vždy treba riešiť v krajinách pôvodu, prípade v tranzitných krajinách a nie už len v krajinách, kde nám migranti žiadajú o azyl," povedala Saková. 

Rokovaní sa zúčastnila aj takzvaná skupina priateľov Salzburského fóra. Ide o krajiny západného Balkánu. Ministri totiž okrem boja proti obchodovaniu s ľuďmi riešili aj spoluprácu na západno - balkánskej migračnej trase. "Boli diskutované ich požiadavky, čo sa týka technického zabezpečenia, týka ľudských zdrojov, operačnej úrovne pôsobenia týchto krajín," dodala Saková. 

"Ten náš prístup, teda, že chceme migračnú krízu riešiť predovšetkým mimo Európskej únie, sa ukázal ako správny," uviedol zástupca ministerstva vnútra Českej republiky Jakub Kulhánek. Zástupcovia rezortov vnútra ale rokovali aj o fungovaní európskej pohraničnej agentúry Frontex. "Bavili sme sa o tom, aký mandát do budúcnosti má mať a ako budeme s ním nakladať," dodala Saková. 

Najkonkrétnejší bol Generálny sekretár rakúskeho rezortu vnútra. K problematike migrácie totiž uviedol, že treba urobiť väčší tlak na krajiny pôvodu. Okrem toho dodal, že je nutné zrýchliť konanie na hranici a ľudí bezpečne vracať späť. "Potrebujeme dobre strážené vonkajšie hranice, kde sa budú žiadosti vybavovať rýchlo a aby sme mohli vracať ľudí, ktorí nemajú nárok na ochranu, nazad do tretích krajín," povedal generálny sekretár ministerstva vnútra Rakúska Peter Goldgruber.

Téma migrácie rozdelila aj slovenskú politickú scénu - pre Globálny pakt OSN podal demisiu minister zahraničných vecí Miroslav Beblavý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy