Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Prvovoliči by volili Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko
Zdielať na

Prvovoliči by volili Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ak by boli parlamentné voľby na jeseň tohto roka, najviac prvovoličov by volilo Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS). Vyplýva to z prieskumu, ktorí robili v októbri na vzorke 1 000 respondentov vo veku od 15 do 24 rokov medzi prvovoličmi. Prieskum realizovala prostredníctvom agentúry Focus Rada mládeže Slovenska.

"Po strane Kotleba - ĽSNS, ktorú by volilo 20,1 percenta oslovených, má druhé najväčšie preferencie strana Sloboda a Solidarita (14,1 percenta), na treťom mieste je hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (13 percent),“ povedal Michal Považan z Rady mládeže.

Ako agentúru SITA informovala PR manažérka Rady mládeže Nikola Tokárová, na ďalších miestach sú Smer-SD (11,2 percenta), Sme rodina - Boris Kollár (10 percent), Kresťanskodemokratické hnutie (7,7 percenta), Slovenská národná strana (5,7 percenta) a Progresívne Slovensko (5,3 percenta).

Pod päťpercentnou hranicou sa nachádza Spolu - občianska demokracia, ktorej by odovzdalo svoj hlas 2,9 percenta mladých, Most-Híd (2,1 %), Strana zelených Slovenska (2 %), Strana maďarskej komunity (1,4 %) a Demokrati Slovenska (1,1 %). Ďalšie politické subjekty získali menej ako jedno percento hlasov opýtaných.

Zistenia prieskumu poukazujú na odlišnosť politických preferencií prvovoličov podľa jednotlivých krajov, veľkosti sídel i pohlavia. "Extrémistov by si vybrali najmä muži z Banskobystrického kraja, stranu SaS by najviac volili mladí vo veku 20 - 24 rokov z Bratislavského kraja. Tretia najsilnejšia strana v prieskume OĽaNO mala najväčšiu podporu u mladých mužov z väčších miest,“ povedala Katarína Čavojská z rady mládeže.

Tí, ktorí nevedeli uviesť, koho by volili, sú častejšie mladé ženy a respondenti, ktorí nemajú skúsenosť s dlhším pobytom v zahraničí. Respondenti, ktorí uviedli, že by sa na voľbách nezúčastnili, sú najčastejšie mladí ľudia, ktorí nemajú skúsenosť s mládežníckou organizáciou ani dobrovoľníctvom.

Súvisiace články