Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Aj napriek zadĺženosti, trvajú na vysokom rozpočte. Európska komisia sa Taliansku vzoprela
Zdielať na

Aj napriek zadĺženosti, trvajú na vysokom rozpočte. Európska komisia sa Taliansku vzoprela

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO/TALIANSKO/EÚ / Populistická talianska vláda sa hrá s ohňom. Napriek tomu, že ich štát je dlhodobo zadĺžený, ona chce taký štátny rozpočet na rok 2019, ktorý môže problémy ešte prehĺbiť. Európska komisia preto vrátila Rímu návrh na prepracovanie, Taliani ale trvajú na svojom. Slovenskí politici podporujú komisiu.

Strany, ktoré aktuálne v Ríme vládnu, nasľubovali v kampani kadečo.Okrem iného skorší odchod do dôchodku, znižovanie daní, či univerzálny príjem pre chudobných. Mnohým Talianom sa to páči, iní však však upozorňujú, že už aj tak zadĺžená štátna kasa to prosto neutiahne. " V súčasnosti máme bláznivých vodcov, ktorí bohužiaľ nevedia, čo je to ekonomika," vyjadril sa obyvateľ Ríma. Talianske problémy sú dlhodobo známe a slovenský minister financií ich pomenoval veľmi diplomaticky. "Buďme úctiví, majú naozaj veľmi vysoký dlh," okomentoval situáciu Peter Kažimír. 

Talianska vláda teda trvá na svojom, že ich rozpočet bude mať deficit 2,4 percenta HDP. Európska komisia vraj má okrem iného zobrať do úvahy, že tam mali veľké záplavy, čo si vyžaduje mimoriadne výdavky. Slovenským politikom sa ale ich rozhadzovačné plány nepáčia. "Bude potrebné, aby sa Taliani vrátili k možnostiam svojej ekonomiky a konsolidovali financie tak, aby bola tá prognóza finančne zodpovedná," vyjadril sa podpredseda zahraničného výboru Jaroslav Paška. "Vieme, čo to spravilo s Európou, keď Gréci pred niekoľkými rokmi falšovali svoje štatistiky. Jednoducho, v prípade Talianska si ani Európa, ani my, takéto dobrodružstvo dovoliť nemôžme," konštatoval člen zahraničného výboru NR SR Martin Fedor. 

Prípadný výbuch talianskej ekonomiky by spôsobil obrovské škody s dopadom na celú Európsku úniu, na eurozónu, a teda aj na Slovensko. A navyše, prečo by mal byť Rím výnimkou, keď všetky ostatné štáty dokážu udržať rozpočty v rámci dohodnutých pravidiel. "Ak to má zachrániť eurozónu, tak v tomto prípade musí byť zvyšná časť eurozóny veľmi tvrdá voči Taliansku," upozornil podpredseda eurovýboru NR SR Martin Klus. Európska komisia na taliansku neochotu odpovie na budúci týždeň. Dá sa však očakávať, že voči Rímu uplatní sankcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy