Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podnikatelia leteli s Pellegrinim do Azerbajdžanu. Otvárajú sa nové príležitosti
Zdielať na

Podnikatelia leteli s Pellegrinim do Azerbajdžanu. Otvárajú sa nové príležitosti

BAKU / Azerbajdžan je vďaka nerastnému bohatstvu veľmi rýchlo rozvíjajúca sa krajina. Pre Slovensko ako proexportnú krajinu je to teda zaujímavá destinácia. Premiéra Petra Pellegriniho, ministra financií a hospodárstva tam preto na misii sprevádzali aj viacerí slovenskí podnikatelia.

Vzájomná obchodná bilancia našich krajín je za minulý rok plus 56 miliónov eur pre Slovensko a stále to rastie. Reálny potenciál je to najmä pre priemyselné firmy. "Environmentálne pôsobenie je v súčasnosti číslo jedna vo svete a základom toho je pôsobenie v rámci bioplastických materiálov," povedal podnikateľ Tibor Kiss. 

Okrem toho aj IT. Softvérové firmy dokážu fungovať všade po svete. "Sme aktívny v oblasti juhovýchodnej Ázie a Číny, ktoré sú v zásade rozvíjajúce sa trhy," uviedol podnikateľ Matej Michalko. Bokom neostáva ani armáda. "Má priestor pre uplatnenie systému mobilných letísk a elektrického výcviku," povedal prezident ZBOP Tibor Straka. 

Niektoré firmy stihli v Baku už počas prvého dňa uzavrieť kontrakty. Na druhej strane ale existujú aj riziká. Neexistuje platba vopred či ochrana investícií. Napriek veľkej úcte pri rokovaniach ale vyslovené áno o nejaký čas nemusí platiť. 

Premiér, ministri i podnikatelia ešte v stredu odišli do Kazachstanu. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy