Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Konflikt pre návrh o majetkových priznaniach. Opozícia sa sťažuje na Glváča
Zdielať na

Konflikt pre návrh o majetkových priznaniach. Opozícia sa sťažuje na Glváča

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / O majetku politikov aj ďalších verejných predstaviteľov by sme v budúcom roku mohli vedieť viac. V parlamente už je návrh ústavného zákona, ktorý okrem ich majetkových priznaní chce riešiť i konflikt záujmov. Zdá sa ale, že zatiaľ vyvolal len ďalší koalično-opozičný spor. A tak opozičná strana Spolu predkladá podobný vlastný návrh.

Návrh ústavného zákona je konečne v parlamente, opozícia s ním ale spokojná nie je, podľa nich podpredseda Smeru Martin Glváč neakceptoval ich pripomienky. "Návrh rozhodne nebol diskutovaný s opozíciou, nie sú tam zapracované naše pripomienky," vyjadril sa Vladimír Sloboda z SaS. "Neakceptujú ani jednu z tých dvoch zásadných vecí, na ktorých trváme už 6 rokov. Za, ktoré v roku 2011 súhlasili a potom odskočili. Jednou z nich je, aby Smer nemohol chrániť svojich ľudí v parlamente tým, že zablokuje rokovanie Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií,"  pokračoval Miroslav Beblavý zo strany SPOLU. 

Návrh zákona vraj ale tieto námietky vyvracia. Podpredseda parlamentu a šéf pracovnej komisie tvrdí, že pripomienky zapracoval. Sú vyznačené farebne a okrem toho vraj priestor na debatu bude aj v pléne. A šancu podpísať sa pod zákon vraj opozícii ponúkol, ale odmietli. Čo strany potvrdili  s argumentom, že sa nepodpíšu pod niečo, kde nie je dohoda. "Samozrejme máme ešte niečo nedodiskutované. Chceme o tom rokovať do druhého čítania," vyjadril sa Martin Glváč. 

Zákon chce rozšíriť okruh osôb, ktoré budú musieť majetkové priznania podávať. Taktiež budú musieť presnejšie uvádzať hnuteľný a nehnuteľný majetok. Sporným bodom pre opozíciu je to, že tento majetok je definovaný 35- násobkom minimálnej mzdy. Do majetkových priznaní verejných funkcionárov by sa tak po novom mali dostať aj hodnotné dary. Zákon má ambíciu riešiť aj konflikt záujmov, a podľa niektorých úplne zakazuje podnikanie. Tu narazila kosa na Borisa Kollára. "Vyslovene je to lex-Kollár, asi im to nejak prekáža. Je tam veľa sporných vecí, či môžu alebo nemôžu podnikať," vyjadril sa Boris Kollár z hnutia SME Rodina. 

Dôvod na paniku vraj nie je, no Glváč priznáva, že v druhom čítaní by chcel opäť navrhnúť, aby nemohli politici vlastniť médiá a mediálne agentúry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy