Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europarlament spustil projekt, ktorý vyzýva Slovákov k voľbám. Zapojte sa aj vy
Zdielať na

Europarlament spustil projekt, ktorý vyzýva Slovákov k voľbám. Zapojte sa aj vy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko čaká volebný polrok. Už o týždeň budú komunálne voľby, v marci prezidentské a v máji si vyberieme poslancov do Európskeho parlamentu. A práve na eurovoľby chodí na Slovensku veľmi málo voličov. Zvýšiť účasť najmä medzi mladými ľuďmi má za cieľ projekt s názvom "Tentoraz idem voliť."

Na Slovensku je pomerne paradoxná situácia. Na jednej strane, podľa prieskumu eurobarometer, takmer 80 percent ľudí tvrdí, že z členstva v Európskej únii ako štát profitujeme. Na strane druhej, v eurovoľbách 2014 prišlo k urnám len 13 percent voličov, čo bolo najmenej z celej EU. Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku pripravila rôzne aktivity, aby viac ľudí využilo voličské právo. "Naozaj má význam voliť, pretože potvrdzujeme, že chceme demokraciu v Európskej únii, nechceme jej rozpad, ale želáme si, aby zlepšila tie chyby, ktoré nám na nej prekážajú," poznamenal riaditeľ kancelárie EP Robert Hajšel . 

Európsky parlament začiatkom leta spustil iniciatívu nazvanú "Tentoraz idem voliť", ktorej cieľom je vyššia účasť na eurovoľbách. Jedným z vplyvných ľudí najmä medzi mladými je aj Matej Cifra, ktorý sa už tiež zaregistroval do projektu, pretože európske myšlienky podporuje. "Nechcime, aby sa to vrátilo k tomu, že žiadne voľby nebudú, a bude niekto iný rozhodovať o nás. A vtedy nám to možno po 40 rokoch dôjde, že do kelu, to je na figu," vyjadril sa Matej Cifra.  

Projekt "Tentoraz idem voliť" samozrejme nenabáda ľudí voliť konkrétne strany, či jednotlivcov. Výlučne ide o zvýšenie účasti. Najaktívnejším Slovákom je zatiaľ gymnazista z Trnavy Šimon Podešva, ktorý vo svojich aktivitách plánuje pokračovať až do volieb. "Prostredníctvom sociálnych sietí, zúčastniť sa nejakých eventov, takisto na mojej škole som aktívny a chcel by som aj nejaké činnosti so stredoškolským parlamentom v Trnave," vysvetlil študent Šimon. 

Presný termín európskych volieb na Slovensku ešte nie je známy, s najväčšou pravdepodobnosťou to ale bude 25. máj 2019.

O dva týždne nastanú na Slovensku komunálne voľby. Prípravy už vrcholia: 

Najčítanejšie správy