Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pripravovaný zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce čelí kritike, proti sú zamestnávatelia aj odborári
Zdielať na

Pripravovaný zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce čelí kritike, proti sú zamestnávatelia aj odborári

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kritika návrhu zákona o osobitnom odvode pre obchodné reťazce narastá. Nápad poslancov SNS sa od začiatku nepáčil opozícii, či obchodníkom, ktorí okrem iného varujú pred nárastom cien.

Teraz sa ku kritikom pridali aj ZMOS, odborári, či Republiková únia zamestnávateľov. Práve tripartita by sa návrhom mala zaoberať v pondelok. V parlamente už materiál prešiel prvým čítaním, záverečné hlasovanie by malo byť na prelome novembra a decembra. SNS chce, aby nové pravidlá boli účinné od začiatku budúceho roka.

Zo strany opozície bol návrh už počas prerokúvania v prvom parlamentnom čítaní podrobený tvrdej kritike. Poslanci opozičných strán sú totiž presvedčení, že nový odvod obchodných reťazcov zvýši tlak na rast cien a takisto môže znamenať, že obchodné reťazce budú šetriť na svojich zamestnancoch. Výsledkom takejto legislatívy však podľa nich môže byť aj zatváranie menej rentabilných obchodov najmä na vidieku a nepomôže ani dodávateľom, keďže vplyvom odvodu budú od obchodníkov tlačení ešte do nižších cien. Predmetom kritiky však bol aj nejasný spôsob nakladania vybratými peniazmi z odvodu a taktiež spôsob, ako SNS tento návrh predložila, teda formou poslaneckého návrhu, ktorým obišla riadne pripomienkové konanie.

Predkladatelia pri návrhu argumentujú tým, že obchodné reťazce majú voči dodávateľom neprimerané zisky a v záujme spravodlivejšieho prerozdelenia pridanej hodnoty v celom dodávateľskom reťazci je potrebné vytvárať nové mechanizmy na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva.

Súvisiace články