Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Oddelenie prevencie korupcie by jeho riaditeľ zriadil na každom ministerstve. Netuší, ako vysoko siaha
Zdielať na

Oddelenie prevencie korupcie by jeho riaditeľ zriadil na každom ministerstve. Netuší, ako vysoko siaha

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V máji minulého roka vzniklo na Úrade vlády oddelenie prevencie korupcie. Išlo o jedno z viacerých protikorupčných opatrení, ktoré avizoval vtedajší premiér Robert Fico. Opozícia tento krok už vtedy kritizovala ako falošnú snahu o krytie prešľapov vlády. Samotný riaditeľ oddelenia korupciu vníma, ale netuší ako vysoko siaha. Najradšej by oddelenie prevencie zriadil na každom ministerstve.

Pred rokom nastúpil ako protikorupčný šéf na Úrade vlády Peter Kovařík. Odvtedy, najmä po vražde novinára Jána Kuciaka, sa na povrch dostalo množstvo káuz, ktoré siahli k najvyšším politickým špičkám. Peter Kovařík je ale naďalej presvedčený, že dnes už expremiér Robert Fico to s bojom proti korupcii myslel naozaj vážne. "Expremiér naozaj zistil, že potrebujeme veľmi silne bojovať v tejto oblasti. On mi dával veľa impulzov, aby sme robili ešte viac, ako sme chceli, on nás podporoval," povedal riaditeľ oddelenia odboru prevencie korupcie na úrade vlády Peter Kovařík. 

Zastal sa aj bývalej štátnej radkyne Márie Troškovej. "Ja si nemyslím, že tá osoba, ktorá bola na Úrade vlády mala napojenie na taliansku mafiu a cez ňu, že by sa prelievali informácie na premiéra," dodal Kovařík. Predstavil aj svoje rozpracované plány ako preventívne bojovať s korupciou. Medzi nimi je vytvoriť podobné preventívne odbory na každom ministerstve, zaviesť osobnú zodpovednosť vedenia rezortov, zvýšiť tresty, a to aj finančné, za zneužívanie právomocí verejných činiteľov v súvislosti s korupciou a viac chrániť oznamovateľov korupcie. Poslanec Fico sa k téme vyjadrovať nechcel.

S Kovaříkovou aktivitou na úrade vlády ale rozhodne nie je spokojná opozícia. "Ja som ani neočakával, že by takéto oddelenie mohlo niečo reálne urobiť, pretože s bojom proti korupcii môže reálne urobiť fungujúca polícia a orgány činné v trestnom konaní," povedal poslanec za Sme rodina Milan Krajniak. Svoje si myslí aj Ľubomír Galko. "Očakávania, ktoré boli, že je to len lacný marketing a určité PR vtedajšieho premiéra, dnešného poslanca Roberta Fica sa jednoducho potvrdzujú," uviedol Ľubomír Galko z SaS. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy