Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jeseň je vraj pre túry najlepšia. Za krásou prírody sa ale skrývajú nástrahy
Zdielať na

Jeseň je vraj pre túry najlepšia. Za krásou prírody sa ale skrývajú nástrahy

VYSOKÉ TATRY / Kratšie dni, zľadovatené turistické chodníky, chladnejší vietor a občas už aj sneženie - aj toto čaká na turistov v jesenných horách. V našej pravidelnej rubrike Na hory sa preto dozviete, ako môžete práve v tomto období bezpečne absolvovať túry.

Hovorí sa, že hory sú najkrajšie práve v jesennom období. Príroda hrá všetkými farbami a počasie je akési stabilnejšie, no aj to vie prekvapiť a jeseň v horách má svoje tienisté stránky. "Je to najmä kratší deň na výkon športových činností vo vysokohorskom prostredí, nočné teploty mnohokrát padajú pod bod mrazu, čiže s tým súvisí potom aj schodnosť chodníkov," vysvetľuje Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby.

​Stačí jemný dážď alebo rosa a z rána sa na chodníkoch i skalách vytvorí námraza, ktorá je veľmi nebezpečná. Stačí málo a k pošmyknutiu nie je ďaleko, no v jeseni už nie je žiadnym prekvapením ani sneženie, studený vietor a pocitová teplota je úplne iná. "Čiže zobrať si naozaj už zimné oblečenie, zimnú výstroj, výzbroj, topánky, hlavne čiapky, rukavice. Myslím, že minerálku alebo čistú vodu by som už vymenil za čaj, čiže naozaj mať prísun nejakých teplých nápojov," tvrdí Janiga.

A je jedno, či sa idete prejsť na tatranské chaty v nižších alebo vyšších polohách a na nástrahy akými sú napríklad kratšie dni by mali myslieť aj horolezci. "Tú horolezeckú túru určite odporúčam robiť až okolo deviatej desiate, ju začať, samozrejme ten prístup pod stenu musí byť o niečo skôr, ale to lezenie je práve kvôli tým teplotám je dobré až pri vyšších teplotách a hlavne tú túru nielen výstup ale aj zostup a vrátenie sa na chatu je potrebné urobiť počas svetla, čiže pokiaľ tie teploty sú také priaznivé," dodáva Janiga.

Podmienky sa tak v jeseni v našich horách menia. Zozimnieva sa, no pod zemou je situácia úplne iná. "Teploty sa pohybujú v jaskyniach okolo osem až desať stupňov. To čo je tam veľmi nepríjemné, tak je práve veľmi vysoká vlhkosť, ktorá nepriaznivo vplýva na tú pocitovú teplotu," vysvetľuje Janiga.

No aj v jaskyniach je potrebná určitá kondícia a najmä tí, ktorí radi zídu do neverejných jaskýň musia myslieť na to, že pomoc nepríde rýchlo a záchrana je mimoriadne náročná. Preto, či ste na túre hore alebo ste pod zemou, buďte opatrní, aby ste sa v zdraví vrátili k svojim milovaným.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy