Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Motorka skomplikovala majetkové priznanie exministra Kaliňáka. Hrozí mu pokuta aj keď je v múzeu
Zdielať na

Motorka skomplikovala majetkové priznanie exministra Kaliňáka. Hrozí mu pokuta aj keď je v múzeu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dvaja ministri, bývalý minister a dve opozičné poslankyne musia Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetliť, prečo neuviedli vo svojich majetkových priznaniach podiely či chaty tak, ako im to káže zákon. Robert Kaliňák bude okrem iného vysvetľovať aj motorku, ktorú dostal do daru zo Spojených arabských emirátov.

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal konania voči poslankyni Veroniky Remišovej, Lucie Ďuriš Nicholsonovej, poslancovi Kaliňákovi, ministrovi Lászlóvi Soymosovi a ministrovi Lajčákovi. Ani jeden z nich v majetkových priznaniach neuviedli napríklad chaty, podiely na dome alebo vo firmách. Konkrétne Soymos neuviedol podiel vo firme Somik. 

V neštandardnej situácii sa ocitol aj exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorý bude musieť vysvetliť, prečo prijal dar od Spojených arabských emirátov. Ide o motorku, ktorú si ale nenechal a aktuálne je vystavená  v dopravnom múzeu. Výbor ale aj napriek tomu chce počuť vysvetlenie. 

Opozičné poslankyne, ktoré taktiež musia vysvetľovať vedú bojovné nálady. Veronika Remišová tvrdí, že naplnila literu zákona a je ochotná sa obrátiť aj na ústavný súd. Podľa jej slov je chata v Pribyline len rozostavanou stavbou, preto ju nemusí mať uvedenú v majetkovom priznaní.

Poslankyňa Nicholsonová sa prišla ospravedlniť výboru. Konanie voči všetkým zúčastneným bude pokračovať. Či budú čeliť trestom je zatiaľ otázne, ak áno, hrozí im 3 mesačný trest, ktorý činí približne 6000 eur. 

Vláda mala v utorok ďalší výjazd do regiónov. Tentokrát navštívili Svidník: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy