Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kaliňák po brannobezpečnom výbore: Možno za dobrý skutok budem spravodlivo potrestaný
Zdielať na

Kaliňák po brannobezpečnom výbore: Možno za dobrý skutok budem spravodlivo potrestaný

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zasadnutie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť zvolal jeho predseda Anton Hrnko na základe naliehania podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara (Most-Híd). Venovali sa kauze únosu vietnamského občana. Pre citlivosť informácia na žiadosť ministerky Sakovej bolo zasadnutie neverejné. Najprv síce odhlasovali len prvú časť bez prítomností médii, nakoniec ale výbor rokoval za zatvorenými dverami po celý čas.

Na výbore, ktorý začal vo štvrtok doobeda, sa okrem ministerky vnútra Denisy Sakovej zúčastnil aj policajný prezident Milan Lučanský. Bol tam aj exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorý v čase únosu šéfoval rezortu a je členom výboru. 

"Ja som konal v najlepšom úmysle, ale možno bude platiť heslo, že za dobrý skutok budete spravodlivo potrestaný, ale ja si myslím, že mali by sme vedieť ako členská krajina, či na území inej členskej krajiny niekoľko dní operuje tajná služba tretieho štátu. To by sme mali vedieť, čiže tam by som asi hľadal odpoveď, " povedal po zasadnutí Kaliňák, ktorý označil medializované informácie o zaplatení jeho rezortu do únosu za klamstvá.

(Ne)verejné zasadnutie

Zasadnutie branno-bezpečnostného parlamentného výboru bolo nakoniec neverejné. Poslancov totiž ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) informovala o utajovaných skutočnostiach a v prípade verejného výboru, by nemohla tieto informácie poskytnúť: 

Po prvej časti mal výbor pokračovať verejným zasadnutím, čiže aj za prítomnosti novinárov. Miroslav Beblavý ale na sociálnej sieti počas zasadnutia uviedol, že sa tak nestane "Po odchode novinárov sa Kaliňák pokúša zabezpečiť, aby celý výbor o únose bol neverejný, aj keď predtým koalícia súhlasila za prítomnosti novinárov, že bude aj verejná časť. Keďže mu to prešlo, nebudem môcť od tejto chvíle z rokovania výboru podávať ďalšie informácie." 

Treba čakať

Podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej treba počkať na závery vyšetrovania. “Vyšetrovatelia konajú, prípad bude dozorovať hneď niekoľko prokurátorov, navyše pod dohľadom Generálnej prokuratúry SR tak, aby bol celý proces transparentný a objektívny,” povedala Saková. Tiež prisľúbila, že dá preveriť, či informácia o hľadanom občanovi Vietnamu bola alebo nebola zadaná v Schengenskom informačnom systéme.

Opozíciu nepresvedčili 

Po prvej časti sa poslanec Beblavý postavil pred novinárov a uviedol, že podľa neho rezortu stále velí Robert Kaliňák. "Dnes je už zrejmé, že policajný zbor a ministerstvo vnútra v minulosti zavádzali poslancov Národnej rady a verejnosť, pretože formulovali svoje výstupy tak, aby verejnosť a poslanci nechápali, čo sa v skutočnosti dialo," dodal. 

Podobný názor mal poslanec NR SR Ľubomír Galko. Podľa neho tam padlo veľmi málo vecí, ktoré sú utajené a aj tie sa týkali zväčša procesných postupov nemeckých orgánov, ktoré verejnosť až tak podľa jeho názoru nezaujímajú. "Veci, ktoré sa uviedli v médiách neboli vyvrátené ani zo strany ministerky Sakovej, ani policajného prezidenta, či poslanca Kaliňáka," dodal s tým, že stále vidí akúsi neochotu tento prípad razantne vyšetrovať. Jeho očakávania preto smerujú viac k nemeckému vyšetrovaniu. 

Súvisiace články