Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po akcii na bratislavskom okresnom úrade padli obvinenia z korupcie aj prania špinavých peňazí
Zdielať na

Po akcii na bratislavskom okresnom úrade padli obvinenia z korupcie aj prania špinavých peňazí

Archívne video

BRATISLAVA / Po stredajšej akcii na Okresnom úrade v Bratislave obvinil vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry šesť osôb a jednu právnickú osobu z korupcie. Troch z nich obvinil aj z prania špinavých peňazí. Pri zaisťovacej akcii na okresnom úrade zasahovalo najmenej 75 policajtov NAKA a bratislavského krajského riaditeľstva. Počas akcie zadržali sedem osôb, vykonali päť domových prehliadok, prehľadali aj dve kancelárie na úrade a päť vozidiel.

Ako agentúru SITA informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, od januára tohto roku sa v Bratislave a na iných miestach Slovenska, Miroslava G., Pavol B., Branislav R., Tomáš W. a Vladimír M. spolčili za účelom páchania korupcie. Poslední traja z menovaných aj za účelom páchania legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Práve pre týchto troch obvinených podľa polície za úplatok pracovníci okresného úradu Miroslava G. a Pavol B., ako osoby disponujúce právomocou v konaniach vedených na úrade, zabezpečovali prípravu potrebných podkladov. Konkrétne išlo o vydávanie kladných rozhodnutí a stanovísk pre Branislava R., Tomáša W. a Vladimíra M., respektíve pre minimálne 15 nimi riadených právnických osôb, vzájomne personálne alebo majetkovo prepojených.

Úplatky údajne požadovali prostredníctvom mandátnych zmlúv, ich predmetom boli "prerokovania podanej žiadosti na úrade, za účelom získania kladného stanoviska alebo rozhodnutia“. Zmluvy a nadväzujúce právne úkony, ako aj viaceré bankové operácie cez nimi riadené spoločnosti, pritom údajne slúžili len na zakrytie pôvodu peňazí z korupcie. Výška úplatku bola individuálna, podľa druhu žiadosti. Celkovo išlo o viac ako 334-tisíc eur.

Polícia zverejnila video zo zásahu:

Medzi obvinenými je aj konateľ jednej z obchodných spoločností Boris R. Ako uviedol Slivka, vyšetrovateľ žiada od prokurátora väzbu jedného zo zamestnancov úradu a troch samostatne zárobkovo činných osôb. Obvineným v prípade dokázania viny hrozí za prijímanie a legalizáciu príjmu z trestnej činnosti 10 až 20 rokov. V prípade prečinu nepriamej korupcie až dva roky.

Pozrite si archívnu reportáž o zásahu NAKA s colným úradom v Bratislavskom kraji začiatkom roka. Razie súviseli s ekonomickou trestnou činnosťou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy