Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Expert, ktorý testoval Kaliňáka na detektore lži, prehovoril
Zdielať na

Expert, ktorý testoval Kaliňáka na detektore lži, prehovoril

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Kaliňák nie je prvý, ktorý sa pre očistenie svojho mena rozhodol využiť detektor lži. V minulosti túto možnosť využili a testom úspešne prešli aj obvinení z vraždy medičky Ľudmily Cervanovej, či líder Obyčajných ľudí Igor Matovič. K testu Kaliňáka sa vyjadril expert, u ktorého detektor podstúpil.

Kaliňáka preveroval polygrafológ Nihad Malkic a nemal problém celý priebeh okomentovať. "Pán Kaliňák mal sedem - osem otázok , ktoré boli vybrané z médií. Ja ich nevyberám, vyberá ich osoba, ktorá ide na detektor lži. Osoba na všetky relevantné otázky odpovedala pravdivo," povedal.  

Malkic v minulosti preveroval aj Igora Matoviča, a to po roztržke na kandidátke Obyčajných ľudí pred voľbami v roku 2012. "Nie je na nás, aby sme rozhodovali tu my, že Igor Matovič klame alebo hovorí pravdu. Ak chce ísť na detektor lži, nech ide," vyjadril sa Peter Zajac, exposlanec NR SR.  "Všetky štyri otázky som prešiel s veľkou pravdepodobnosťou toho, že hovorím pravdu," obhájil sa Matovič.  

Matovič toho istého polygrafológa napadol za to, že podľa medializovaných informácií v minulosti podnikal s dcérou Vladimíra Mečiara Magdou. Malkic hovorí, že si len robil svoju prácu a nemá sa čo obhajovať. "Ja sa nemám čo obhajovať. Ja si robím svoju robotu, za ktorú mi niekto zaplatí a to je všetko," povedal Malkic. 

Fungovanie detektora lži

Polygraf, hovorovo detektor lži, skúma vaše dýchanie, tep, či pohyb svalov. Testovaný na ňom odpovedá na jednoduché otázky systémom áno - nie. Polygrafológ následne výsledky vyhodnocuje. V našom súdnom systéme detektor nemôže byť braný ako priamy dôkaz, avšak súdu môže napomáhať v mozaike ďalších dôkazov. V minulosti ním úspešne prešli právoplatné odsúdení vrahovia Ľudmily Cervanovej, čo vyvoláva pochybnosti o účinnosti zariadenia. 

Polygraf naopak aspoň u polície a vo verejnosti očistil meno otca, ktorý bol na zozname podozrivých z vraždy svojej 20- ročnej dcéry Nikolky. "Bola tam aj otázka, či som usmrtil svoju dcéru. Samozrejme, že nie. Myslím že tá otázka bola nutná," skonštatoval  odsúdený v kauze Cervanová Miloš Kocúr. To, že Kaliňák detektorom úspešne prešiel, však z právneho hľadiska nedokazuje vôbec nič. Dôležité bude, čo sa v prípade uneseného občana Vietnamu dokáže zistiť vyšetrovateľom. 

Robert Kaliňák mal v utorok vyhlásenie k únosu Vietnamca: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy