Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rajtár podal trestné oznámenie na Bašternáka a Kočnera pre podvody v komplexe Bonaparte
Zdielať na

Rajtár podal trestné oznámenie na Bašternáka a Kočnera pre podvody v komplexe Bonaparte

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozičný poslanec Jozef Rajtár z SaS podal trestné oznámenie pre podozrivé prevody bytov v komplexe Bonaparte, ktorých sa mali dopustiť podnikatelia Marián Kočner a Ladislav Bašternák. Uviedol to na tlačovej konferencii s tým, že podnikatelia si mali uplatňovať vrátenie dane z pridanej hodnoty, i keď prevádzali byty zo svojich vlastných spoločností.

Rajtár tvrdí, že po týchto prevodoch zostali nedoplatky a daňové dlžoby spomínaných spoločností, preto podal trestné oznámenie priamo na generálnej prokuratúre. Rajtár tiež žiada väzobné stíhanie pre podnikateľa Ladislava Bašternáka, pretože opakovane pácha trestnú činnosť a vyzýva preto orgány činné v trestnom konaní, aby začali vyšetrovanie.

"Je krokom vpred, že Marián Kočner je dnes väzobne stíhaný. Aj napriek tomu je potrebné, aby sa veci dotiahli dokonca v trestnoprávnej rovine, pretože fakt je taký, že obchody pokračujú. Podám ďalšie trestné oznámenie na prevody bytov, kde je podozrenie na vyplácanie vratiek DPH. Marián Kočner a Ladislav Bašternák si v komplexe Bonaparte zobrali po dva byty, ktoré následne prechádzali z fyzickej osoby na ich vlastné spoločnosti. Tie sa ich následne zbavili a putovali opäť Kočnerovi a Bašternákovi," povedal Rajtár. "Následne tieto byty skončili opäť v ich rukách samozrejme s tým, že si uplatnili vyplácanie vratiek," doplnil

Rajtár popísal aj spôsob, akým si mali vyťahovať podnikatelia finančné prostriedky zo spomínaných nehnuteľností. "Podvod bol spravený klasicky, byt previedol Bašternák na svoju spoločnosť, ktorá sa ho následne zbavila tak, že bola zrušená kúpna zmluva. Medzičasom si firma pravdepodobne uplatnila vratku, ktorá zrejme neputovala naspäť na daňový úrad, ako neoprávnená. Žiadam preto väzobné stíhanie aj pre neho, lebo tento pán opakovane pácha ekonomickú trestnú činnosť," povedal Rajtár.

Kočner mal použiť podľa opozičného poslanca iný spôsob. Mal sa dostať naspäť k nehnuteľnostiam tak, že exekuoval vlastnú spoločnosť. "Systém je síce iný, ale vo finále je princíp ten istý. Obaja títo páni chceli získať neoprávnene peniaze na prevodoch bytov," uzavrel Rajtár.

Tlačovú konferenciu sme vysielali NAŽIVO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy