Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Puigdemont možno pôjde do Španielska. Súd pripustil jeho vydanie
Zdielať na

Puigdemont možno pôjde do Španielska. Súd pripustil jeho vydanie

Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecký súd rozhodol, že je možné vydať bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta do Španielska, a to na základe obvinení zo sprenevery verejných financií. Súd v Schleswigu naopak v rozhodnutí skonštatoval, že Puigdemonta nemôžu vydať pre obžalobu zo vzbury.

Prípadné vydanie separatistického politika ešte musí schváliť generálna prokuratúra v Šlezvicku-Holštajnsku. Súd v tejto najsevernejšej nemeckej krajine už ale vydanie Puigdemonta na základe obvinení zo vzbury odmietol už apríli. Pripustil ale jeho prípadné vydanie na základe obvinení zo sprenevery. 

Nemecké štátne zastupiteľstvo naopak vyjadrilo presvedčenie, že španielska žiadosť o vydanie pre údajnú vzburu je podložená. Súd si ale myslí, že by ho za to v Španielsku aj tak nemohli súdiť. 

Puigdemonta zadržali v Nemecku 25. marca, keď sa vracal z konferencie vo Fínsku do Belgicka, kde v tom čase žil v exile. V Nemecku bol od apríla na slobode, ale krajinu nemohol opustiť. Puigdemont sa podľa španielskych úradov dopustil okrem iného aj sprenevery verejných financií použitých na minuloročné referendum o nezávislosti. 

Podľa Madridu išlo o 1,6 miliónov eur. Hlavné obvinenie sa ale týkalo vzbury pre jeho úlohu pri usporiadaní katalánskeho referenda o nezávislosti. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy