Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister Gajdoš stiahol trestné oznámenie na poslanca Krajniaka
Zdielať na

Minister Gajdoš stiahol trestné oznámenie na poslanca Krajniaka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanec Milan Krajniak vo štvrtok videl všetky dokumenty, ktoré má k dispozícii ministerstvo obrany ku kúpe vozidiel 8x8. Následne na to, šéf služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko povedal, že ministerstvo obrany nebude pokračovať v trestnom oznámení na poslanca zo Sme-rodina Milana Krajniaka.

"Do povedomia sa dostal rad fabulácii, či spôsob kúpy bude transparentný, nekorupčný. Okrem toho, že sa ku kúpe vozidiel 8x8 vyjadrili naše média, bolo vyjadrenie aj vo fínskej televízii, ktoré zazneli z úst poslanca Milana Krajniaka. Poslanec Krajniak povedal, že za tento projekt bude provízia 20 percent pre firmy blízke SNS. Z tohto dôvodu sme podali nepriamo na pána poslanca trestné oznámenie," povedal na tlačovej besede šéf služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko.

"Minister obrany Peter Gajdoš podal 11.5. 2018 na políciu trestné oznámenie na poslanca Milana Krajniaka pre jeho vyjadrenia pre fínsku televíziu, kde bez akýchkoľvek dôkazov hovoril o províziách v súvislosti s obstaraním vozidiel 8x8. Opozičný poslanec na svojich nepravdivých výrokoch trval a zopakoval ich aj vo svojich vyjadreniach pre slovenské médiá a v politicky osočujúcom blogu so zámerom poškodiť rezortu obrany a Slovenskej národnej strane (SNS)," písalo sa v oficiálnom stanovisku ministerstva. 

Nakoniec navrhli poslanecký prieskum, ktorého sa zúčastnili predseda brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko a jeho člen Milan Krajniak.

"Bol som prekvapený, že napriek tomu že ide o opozičného poslanca, bol korektný, kládol veľmi dobré otázky, počúval, akceptoval všetky odpovede. Otázok bolo 30, videl všetky dokumenty, ktoré súvisia s obstarávaním. Videl všetky rozpady cien, je oboznámený, aká bude cena sériovej výroby uvedeného transportéra 8x8," hovorí Hoľko.

Sám uznal, že jediná správna cesta sa ukazuje ako nekorupčná, je cesta štát štát. "Sami zvážite, ak by mal štát podporovať korupciu, boli by sme na tom zle. Ide o štátnu zákazku, štátnej firme. Ubezpečili sme ho, že celá výrobná dokumentácia príde do vlastníctva štátu. V tomto momente, by som vás chcel informovať, že ministerstvo nebude ďalej pokračovať v trestnom oznámení na Milana Krajniaka. On aj priznal, že je s tým spokojný," dodáva Hoľko.

Fínska verejnoprávna televízia YLE odvysielala reportáž o nákupe transportérov Patria, ktoré chcú objednať nominanti SNS za takmer 400 miliónov eur. Novinár v televízii uviedol, že nákup transportérov Patria sa stal na Slovensku kauzou. V reportáži sa objavil práve poslanec zo Sme rodina Milan Krajniak a povedal, že má informácie o tom, že na transportéroch majú zarobiť podnikatelia blízki SNS. Prototyp bojového vozidla 8x8 má byť výsledkom spoločného slovensko-fínskeho vývoja. Krajniak tiež uviedol, že ak rezort obrany zverejní kompletný materiál aj s cenami jednotlivých komponentov, ktoré budú zodpovedať cenám na súčasnom trhu, tak nemá problém sa verejne ospravedlniť. Tak sa stalo vo štvrtok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy