Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
O miliónovej odmene za informácie o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vláda neprijala uznesenie
Zdielať na

O miliónovej odmene za informácie o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vláda neprijala uznesenie

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda neprijala žiadne uznesenie, ktorým by rozhodla o odmene jeden milión eur pre informátora o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Na dnešnej Hodine otázok v parlamente to povedala ministerka školstva Martina Lubyová. Opozičný poslanec Ondrej Dostál sa na to pýtal viacerých členov vlády.

Dnes sa v parlamente riešila aj téma milióna eur v hotovosti,ktoré svojho času vystavil v salóniku úradu vlády Robert Fico, ešte ako premiér: "Včera som oznámil rozhodnutie vlády vyhlásiť odmenu jedného milióna eur pre človeka, ktorý poskytne relevantné informácie, ktoré môžu viesť k odhaleniu, usvedčeniu a odsúdeniu vrahov." ​

Poslanec Dostál sa v rámci hodiny otázok najprv premiéra Pellegriniho spýtal, akým spôsobom vláda hlasovala o tej odmene a aké je číslo uznesenia. Pellegrini do parlamentu neprišiel a jeho odpoveď prečítal vicepremiér Raši. Priama odpoveď nepadla, avšak zaznelo, že Fico s Kaliňákom sa mohli inšpirovať vládou Malty, ktorá tiež ponúkla milión pri vyšetrovaní vraždy maltskej novinárky: "Peniaze boli za prísnych bezpečnostných opatrení dovezené na úrad vlády a hneď po skončení tlačovky sa vrátili do banky. podrobnosti transakcie podliehajú bankovému tajomstvu."

 Keďže Dostála odpoveď neuspokojila, trval na tom, aby na rovnakú otázku reagoval aj minister práce. Viliam Richter povedal: "V plnej miere sa stotožňujem s odpoveďou pána premiéra, ktorú prečítal Richard Raši." Dostál to však skúsil do tretice, a to u ministerky školstva. "Predchádzajúca vláda pod vedením Roberta Fica ani súčasná vláda Petra Pellegriniho doposiaľ neprijala k otázke žiadne uznesenie vlády, ani inú formu oficiálneho rozhodnutia," povedala ministerka Lubyová. Poslenc Dostál odpovedal: "Vy ste potvrdili to, čo v podstate všetci tušili, že tvrdenie, že vláda rozhodla je nepravdivé a Fico klamal." Na čo ministerka odvetila: "Bolo zrejme myslené to vyjadrenie ako vyjadrenie záväzku, ktorého cieľom je napomôcť orgánom činným v trestnom konaní, nie čiste právno-technické vyjadrenie."

Milión eur v hotovosti mnohí považujú za zbytočný a vulgárny ťah, teoreticky by ale mohol niekoho presvedčiť o tom, aby prehovoril o vražde:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy