Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výber šéfa Národného onkologického ústavu sa bude diať za zavretými dverami
Zdielať na

Výber šéfa Národného onkologického ústavu sa bude diať za zavretými dverami

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Výberové konanie na funkciu nového generálneho riaditeľa Národného onkologického ústavu bude už na budúci týždeň. Stále ale nie sú zverejnené mená uchádzačov, ani ich projekty. Ministerstvo zdravotníctva už priznalo, že konkurz na tento post bude prebiehať po starom. A to tvrdo kritizuje nielen zdravotnícky analytik a Transparency International, ale aj jeden z kandidátov Jozef Dolinský.

Kritické hlasy sú silné: "Som znepokojený a sklamaný, že sa Ministerstvo zdravotníctva SR rozhodlo vyberať nového riaditeľa NOU za zatvorenými dverami, bez možnosti kontroly verejnosti, či nezávislých strán. Komisia si projekty uchádzačov dokonca ani len neplánuje vypočuť," sťažuje sa jeden z kandidátov, primár klinickej onkológie Jozef Dolinský.

Nikola Gurgoľová, projektová koordinátorka Transparency International dodáva: "Takto málo transparentné výberové konania môžu aj zvyšovať obavy o tom, že existujú určité politické tlaky na výber týchto šéfov nemocníc." Dušan Zachar, zdravotnícky analytik INEKO hovorí: "Kľúčové je, aby dopredu bolo jasné, kto sa uchádza. Tie projekty, aby boli zverejnené dopredu a ideálne je, aby boli verejné vypočutia jednotlivých uchádzačov."

Teraz je už ale isté, že nič z toho nebude. Rezort zdravotníctva, okrem toho, že sú v hre traja uchádzači, do výberového konania nič viac neprezradí. Argumentuje platnou legislatívou. "Chceme garantovať, že výberové konanie bude maximálne transparentné. Sa uskutoční 21. júna písomnou formou," hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Ministerku Andreu Kalavskú k verejnému a úplne transparentnému výberovému konaniu na post nového riaditeľa ešte v apríli vyzvali aj zamestnanci onkologického ústavu. Najnovšie tlak v tomto smere na rezort vyvíja aj mimovládna organizácia Transparency International. Tá požaduje, aby výberové konanie bolo za účasti verejnosti a to najmä aj tej odbornej. Kto bude najbližších 5 rokov novým gen. riaditeľom NOU sa dozvieme až začiatkom júla. V nadväznosti na hodnotenie výberovej komisie rezort zdravotníctva zverejní výsledok aj poradie uchádzačov na svojej internetovej stránke. Analytik však upozorňuje: "Akonáhle už bude všetko zverejnené po voľbe, už to bude neskoro."

Onkologickí pacienti žiadajú aj zmenu prístupu k inovatívnym liekom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy