Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda schválila obstaranie húfnic. Náklady by mali dosiahnuť až 175 miliónov eur
Zdielať na

Vláda schválila obstaranie húfnic. Náklady by mali dosiahnuť až 175 miliónov eur

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda Petra Pellegriniho v stredu schválila projekt pre obstaranie 155 milimetrovej samohybnej kanónovej húfnice Zuzana 2. Medzi jej prednosti patrí balistická ochrana, ochrana obsluhy proti účinkom zbraní hromadného ničenia a veľká muničná kapacita. Ministerstvo by ich chcelo 25 kusov. Náklady by mali dosiahnuť až 175 miliónov eur.

Minister Gajdoš priniesol materiál, z ktorého vyplýva, že do roku 2022 pribudne našej armáde 25 kusov týchto húfnic. Celková hodnota projektu vrátane výcviku personálu, náhradných dielov a základnej munície je 175 miliónov eur. Zhruba 150 miliónov zo 175 by malo ísť na stroje, zvyšok na výcvik, muníciu a náhradné diely. Nová modernizovaná Zuzana 2 by mala byť lepšia ako jej predchodkyňa, okrem iného by mala dostreliť ďalej, a to až do vzdialenosti 41 kilometrov.

Bývalí ministri obrany Martin Fedor a Ľubomír Galko modernizáciu delostreleckých systémov  nijako nespochybňujú. Prízvukujú ale aj iné súvislosti. "Vzhľadom k nie malým vynaloženým prostriedkom aj celkovému charakteru tejto modernizácie je na mieste otvoriť otázku nasadenia týchto húfnic do zahraničných misií a operácii medzinárodného krízového manažmentu. O tomto musíme diskutovať," povedal Galko z SaS. "Verím, že ďalšie projekty sa budú snažiť využiť moderné trendy nadnárodnej spolupráce tak, aby to bolo aj pre Slovensko čo najvýhodnejšie," dodal Fedor za Most-Híd.

Premiér Pellegrini opakovane pripomína tri základné kritériá, ktorými sa bude riadiť vláda ako celok pri rozhodovaní o armádnych nákupoch. "Transparentnosť, efektivita, to znamená najlepšia cena za najlepší výkon, alebo za najlepšiu kvalitu, a samozrejme s preferenciou slovenského podielu výroby, a bude to spĺňať požiadavky NATO," uviedol premiér.

Okrem toho by sa mala vláda zaoberať aj bodom, ktorý rieši prevenciu a sanáciu pôdnych zosuvov do roku 2020. Ministerstvo životného prostredia v súčasnosti eviduje asi 128 havarijných zosuvov, ktoré by mohli ohrozovať majetok či životy ľudí. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy