Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kontroly by sme sa báť nemali, tvrdí Danko. Plánuje rozšíriť kompetencie Najvyššieho kontrolného úradu
Zdielať na

Kontroly by sme sa báť nemali, tvrdí Danko. Plánuje rozšíriť kompetencie Najvyššieho kontrolného úradu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda národnej rady Andrej Danko chce zriadiť v priebehu niekoľkých rokov osobitný kontrolný výbor, ktorý by sa zaoberal výsledkami kontrol Najvyššieho kontrolného úradu. Bezodkladne chce rozšíriť rámce výborov tak, aby výsledky kontrol, s ktorými úrad príde, boli prejednávané lepšie. Vykonaná práca NKÚ by podľa Danka, bola tak efektívnejšie zaradená do legislatívneho procesu.

O svojom pláne informoval v pondelok na svojej návšteve NKÚ spoločne s predsedom úradu Karolom Mitríkom. Aktuálne výzvy Najvyššieho kontrolného úradu, systém, plánovanie a modelovanie kontrolnej činnosti úradu boli hlavnými témami stretnutia. "Chcem poďakovať predsedovi NKÚ za spôsob, akým vedie úrad. Karol Mitrík je osobou, ktorá zlepšuje NKÚ a hľadá spôsoby, ako zaviesť poučenia od NKÚ do života a legislatívy. Výsledkom nášho stretnutia je prijatie iniciatívy NKÚ," uviedol Danko. 

Iniciatíva podľa Danka spočíva v tom, aby do niekoľkých rokov zriadila národná rada osobitný kontrolný výbor. Dôležité sú kontrolné výsledky, s ktorými úrad príde, a aby boli prejednávané ešte osobitne vo výboroch. Taktiež, aby po prečítaní nezapadali prachom. Všetky výsledky kontrol Najvyššieho kontrolného úradu by mali byť prerokované a zároveň by mali byť bezodkladne zdrojom pre výkonnú moc. "Mám pocit, že výsledky NKÚ každoročne končia po prečítaní iba ako tabuľkové vyhodnotenie nálezov, ale oveľa menšiu pozornosť venujeme ich podstate. Beriem si za svoje, že túto snahu predsedu NKÚ nenechám bez povšimnutia a budem sa snažiť rozšíriť kompetencie NKÚ, alebo sa budem snažiť o zriadenie osobitného kontrolného výboru," pokračoval Danko. 

​Nie je hanba priznať slabosť

Podľa predsedu NR SR nie je žiadnou hanbou si priznať, že systém kontroly, "bŕzd" a protiváh je na Slovensku veľmi slabý. "Funkčná demokracia je len vtedy, ak funguje súhra štátu a kontroly. To je základným princípom demokracie. Kontroly by sme sa nemali báť, mali by sme ju brať za pomoc pri práci riadenia štátu," poznamenal. 

Predseda NKÚ Karol Mitrík upozornil, že zriaďovateľom kontrolného úradu je práve NR SR a spolupráca medzi nimi je nevyhnutná a musí byť na vysokej úrovni. "Pri nástupe som mal tri body, ktoré som chcel dosiahnuť - možná osobná účasť na vláde, čo sa už podarilo, vytvorenie spomínaného osobitého výboru a kontrola verejných politík od hora smerom nadol. Tí, ktorí zodpovedajú za verejné politiky sa musia zodpovedať priamo NR SR," povedal Mitrík.

Pozrite si archívnu reportáž o NKÚ a eurofondoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy