Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vietnamský podnikateľ, ktorého mali uniesť z Nemecka, stiahol odvolanie proti verdiktu súdu
Zdielať na

Vietnamský podnikateľ, ktorého mali uniesť z Nemecka, stiahol odvolanie proti verdiktu súdu

Archívna reportáž

HANOJ / Vietnamský podnikateľ a niekdajší stranícky funkcionár Trinh Xuan Thanha, ktorého podľa medializovaných informácií mala uniesť vietnamská tajná služba z Nemecka, sa v uplynulých dňoch opäť dostal do pozornosti nemeckých médií. Tie prišli aj s domnienkami o zapletení Slovenska do jeho únosu. Podnikateľ v pondelok stiahol svoje odvolanie proti verdiktu súdu, ktorý ho dvakrát odsúdil na doživotie.

Oficiálny dôvod jeho kroku nie je známy, podľa hovorcu súdu ale Thanh uviedol zdravotné dôvody. K dôvodom stiahnutia odvolania sa nechcela vyjadriť ani jeho matka. "Naša rodina bude v tejto chvíli mlčať. Rozhodnutie urobil samotný Thanh," uvádza portál teraz.sk odvolávajúci sa na agentúru DPA.

Súd uznal 52-ročného Thanha v dvoch samostatných procesoch za vinného, a to z korupcie a zo zlého hospodárenia. Odsúdili ho na dva doživotné tresty.  Jeho kauza naštrbila vzťahy Nemecka a Vietnamu. Podľa portálu teraz.sk je nemecká vláda presvedčená, že bývalý generálny riaditeľ štátnej stavebnej spoločnosti PetroVietnam Construction (PVC), dcérskej firmy ropného a plynárenského gigantu PetroVietnam, bol v júli 2017 odvedený z Berlína proti svojej vôli.

Vietnamská strana sa ale bráni a tvrdí, že sa do vlasti vrátil dobrovoľne. Podľa nemeckej obhajkyne sa Thanh stal obeťou politických machinácií vo vietnamskej komunistickej strane. V Berlíne prebieha od apríla aj proces so 47-ročným Vietnamcom, ktorého zas Spolková prokuratúra obviňuje z toho, že bol agentom a podieľal sa na únose Thanha. Predpokladaní zosnovatelia únosu sú podľa informácií na slobode.

Kauza sa nedávno dostala do pozornosti nemeckých médií, ktoré ju začali spájať aj s návštevou vietnamskej delegácie na Slovensku. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí ale akúkoľvek kooperáciu s vietnamskou tajnou službou odmieta. Ministerka vnútra Saková uviedla, že do lietadla, ktorým letela diplomatický delegácia nenastúpil nikto pod tlakom.

Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej sa bývalý minister vnútra Robert Kaliňák vyjadruje ku kauze okolo uneseného Vietnamca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy