Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Putin zložil prezidentskú prísahu. Jeho inauguráciu neovplyvnili ani ľudia v uliciach
Zdielať na

Putin zložil prezidentskú prísahu. Jeho inauguráciu neovplyvnili ani ľudia v uliciach

MOSKVA / Vladimir Putin sa stal už po štvrtýkrát ruským prezidentom. Svoj sľub skladal v Andrejevskej sále moskovského Kremľa. Pre Rusko tak bude prezidentom do roku 2024. Na čele štátu už ale stojí od začiatku 21. storočia. Jeho postoj voči krajine neovplyvnili ani skandujúci ľudia v uliciach.

Putin vo veku 65 rokov zložil už po štvrtýkrát prezidentskú prísahu. Do najvyššej funkcie bol zvolený po výsledkoch marcových volieb, v ktorých získal viac ako 76 percent hlasov. Rusku tak vládne už 18 rokov, a to už či ako prezident alebo premiér. 

"Považujem za svoju povinnosť a zmysel svojho života robiť všetko pre Rusko, pre jeho prítomnosť a budúcnosť. Urobím všetko, aby som posilnil moc, prosperitu a slávu Ruska," vyjadril sa Putin počas jeho inaugurácie. Podľa ruskej ústavy je s jeho inauguráciou spojené aj odstúpenie vlády. Na čele doterajšej vlády stál šesť rokov Dmitrij Anatolievič Medvedev. Informácie o tom, či zostane vo svojej funkcii Medvedev aj naďalej alebo ho niekto vystrieda, zatiaľ nie sú známe. 

Hlavou štátu už od 21. storočia

Vladimir Putin bol hlavou štátu počas dvoch funkčných období, a to v rokoch 2000 až 2008. Tretí mandát za sebou mu ale ústava nedovoľovala, a tak ho v Kremli na štyri roky vystriedal jeho chránenec Medvedev. Putin sa tak presunul do čela vlády. V roku 2012 si zase funkcie vymenili. V tohtoročných prezidentských voľbách ale nemal žiadneho vážneho protikandidáta. Opozičný líder Alexej Navaľnyj totiž kandidovať nesmel.  

Ľudia proti Putinovi protestovali 

Proti Putinovej inaugurácii sa v sobotu konali veľké protesty. Počas nich polícia zadržala spolu okolo 1 600 demonštrantov až v 26 ruských mestách. Ľudia v uliciach Moskvy skandovali "Putin je zlodej" či "Rusko bude slobodné". Na protesty, ktoré sa konali pod sloganom "On nie je náš cár", zvolal prezidentov najvýraznejší oponent Alexej Navaľnyj. Opozičného lídra polícia taktiež zatkla a obvinila z organizovania nepovoleného protestu a odporovania polícii. V nedeľu ho ale následne z väzenia prepustili. 

Pozrite si archívnu reportáž o tom ako Trump pozval Putina k sebe:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy