Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda odvolala Sakovú z postu štátnej tajomníčky. Schválili meno náčelníka generálneho štábu
Zdielať na

Vláda odvolala Sakovú z postu štátnej tajomníčky. Schválili meno náčelníka generálneho štábu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minulú stredu rokovanie vlády nebolo. Andrej Danko, predseda parlamentu a strany SNS sa snažil prispôsobiť vzniknutej situácii súvisiacej s novým premiérom Petrom Pellegrinim. Vyčítal mu nedostatočnú komunikáciu. Všetko sa ale po stretnutí s novým premiérom vysvetlilo a rokovanie v stredu sa už konať mohlo.

Okrem vyslania 150 slovenských vojakov do Pobaltia pribudol personálny návrh, ktorý pred rokovaním vlády ešte predrokovala bezpečnostná rada, a to nové meno náčelníka generálneho štábu, pretože 6. mája vyprší mandát súčasnému šéfovi. Ministerstvo obrany navrhol, aby prezident za nového náčelníka vymenoval Daniela Zmeka. 

Jeho nomináciu vláda odsúhlasila. Zmeka povýšia z hodnosti generálmajora na generálporučíka. Ministri tiež odsúhlasili povýšenie ďalších profesionálnych vojakov. Plukovníka Juraja Štefanku, vojaka Ozbrojených síl Slovenskej republiky do vojenskej hodnosti brigádneho generála. Brigádnych generálov Josefa Pokorného a Vladimíra Šimka do vojenskej hodnosti generálmajora a generálporučíka Jána Balciara do hodnosti generála.

Vláda vzala na vedomie aj správu o rómskych komunitách za rok 2017. Podľa splnomocnenca Ravasza bolo okrem iného dôležité, že sa podarilo zmeniť zákon o pozemkových úpravách. Minister životného prostredia Sólymos musí okrem iného riešiť situáciu v súvislosti s atrazínom vo vode na Žitnom ostrove. V šiestich obciach, kde zistili kontamináciu, je to už síce pod kontrolou, avšak definitívne vyčistenie územia ešte istý čas potrvá. Táto látka sa totiž v poľnohospodárstve používala sedem rokov. 

Sakovú odvolali

Denisu Sakovú vláda odvolala z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva vnútra. Dôvodom je, že vo štvrtok by ju prezident mal vymenovať za ministerku vnútra. Vedením ministerstva je momentálne poverený premiér Peter Pellegrini. Prvým ministrom vnútra v jeho vláde bol Tomáš Drucker, ten však po troch týždňoch sám podal demisiu. Nominácia Sakovej sa nepáči prezidentovi Andrejovi Kiskovi, podľa ústavy ju však musí vymenovať. Saková bola dlhé roky štátnou tajomníčkou ministerstva vnútra, hovorí sa o nej ako o pravej ruke Roberta Kaliňáka. Saková mala na starosti IT tendre a reformu verejnej správy ESO. Ako v utorok povedala pre médiá, s prezidentom sa rozprávala aj práve o IT kauzách, za ktoré je kritizovaná.

Vládny kabinet v stredu schválil aj svoje nové rozpočtové plány ako aj program reforiem na najbližšie roky. Podľa nového Programu stability na roky 2018 až 2021 pritom poľavuje zo svojich rozpočtových cieľov, ktoré si stanovila vo vlani schválenom rozpočte. Hoci stále platí plán dosiahnuť vyrovnaný rozpočet v roku 2020, budúcoročný schodok verejných financií by mal byť namiesto 0,1 % hrubého domáceho produktu o 0,2 percentuálneho bodu vyšší. Schválený Program stability na roky 2018 až 2021 ako aj Národný program reforiem SR 2018 pošle kabinet Petra Pellegriniho v rámci európskeho semestra na posúdenie do Bruselu.

Na nasledujúci rok tak bude naplánovaný schodok verejných financií na úrovni 0,32 % HDP a v rokoch 2020 a 2021 sa očakáva vyrovnané hospodárenie verejnej správy. Dlh verejnej správy by mal podľa aktuálneho programu stability pokračovať v poklese z vlaňajších 50,9 % HDP postupne až na 43,3 % výkonu ekonomiky v roku 2021. Pellegriniho kabinet pritom prichádza s takýmito plánmi v čase, kedy ekonomika a najmä trh práce rozpočtu výrazne pomáha. Ministerstvo financií totiž v materiáli priznáva, že keby vláda nerobila vôbec žiadne zmeny, tak už v budúcom roku je Slovensko v rozpočtovom prebytku vyše 0,6 % HDP a prebytok v ďalších dvoch rokoch by narástol na 0,88 %, resp. 1,07 % HDP.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy