Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vrúcne objatia, bozky a náklonnosť. Vzťahy Trumpa a Macrona sú nadštandardné
Zdielať na

Vrúcne objatia, bozky a náklonnosť. Vzťahy Trumpa a Macrona sú nadštandardné

WASHINGTON / Emmanuel Macron spolu so svojou manželkou zavítali do Bieleho domu na návštevu Donalda Trumpa a jeho manželky Melanie. Môžeme len predpokladať, či prezidentov spojil nedávny spoločný zásah v Sýrii alebo si tak dobre rozumeli už dávno pred tým. Pravdou ale je, že už na prvom spoločnom stretnutí samitu NATO si neodpustili dlhé pozdravy rukami. Na poslednom spoločnom stretnutí ale Trump a Macron nešetrili komplimentmi, objatiami ani prejavmi náklonnosti.

"Mám ho veľmi rád," prehlásil Trump a nehovoril o nikom inom ako o Emmanuelovi Macronovi. Po prvotnom, predovšetkým klasickom potriasaní rukou prešiel Trump na stisk rúk, ktorý na svojej sociálnej sieti klasifikoval ako začiatočnícku verziu pozdravov pouličných kamarátov. Macron naopak pevný stisk rúk využil na letmý bozk. Netradičné, no viac ako pozitívne demonštrovanie blízkych vzťahov Ameriky a Francúzska. 

To ale nebol koniec. Po ukončení tlačovej konferencie odchádzali prezidenti v objatí, pričom Macron svojho kolegu niekoľkokrát pobúchal po ramene. K dôvernostiam sa uchýlil aj Trump, ktorý Macrona po prijatí v Bielom dome pred kamerami oprášil od lupín a dodal: "Teraz je perfektný."

​Prezidenti sa ale okrem dôverností venovali aj kľúčovým globálnym otázkam, terorizmu, situácii v Sýrii, na Kórejskom polostrove, ale aj o budúcnosti medzinárodnej dohody s Iránom o jeho jadrovom programe. 

Jeden zo štvorice bol predsalen mrzutý

Zatiaľ čo prezidenti sa venovali štátnickym povinnostiam, ich prvé dámy trávili program spolu. Ako je už zvykom, novinársku obec, ale aj verejnosť zaujal vzťah amerického prezidenta a jeho ženy Melanie. Narozdiel od Macrona sa totiž zdalo, že prítomnosťou svojho manžela nie je nadšená. Zvlášť pri spoločnom pózovaní pred fotografmi a kameramanmi dala prvá dáma USA najavo, že by bola zrejme radšej niekde úplne inde. Keď ju totiž jej manžel chcel viac-menej nenápadne chytiť za ruku, odolávala dovtedy, kým sa dalo. Ich gestá ale neunikli pozornosti kamier. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy