Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Meno nového ministra vnútra je stále nejasné. Spomínajú sa dvaja muži a jedna žena
Zdielať na

Meno nového ministra vnútra je stále nejasné. Spomínajú sa dvaja muži a jedna žena

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA – V Smere budú cez víkend rokovať o novom ministrovi vnútra. Peter Pellegrini hovorí, že ho chce čo najviac oddeliť od polície. V hre sú však stále mená, ktoré môžu dráždiť verejnosť. Koaliční partneri zatiaľ mlčia.

Ani na sklonku týždňa nie je jasné, kto bude novým ministrom vnútra. V hre je stále niekoľko mien, premiér však nechcel potvrdiť ani jedno. Už teraz je však vysoko pravdepodobné, že manažér typu Tomáš Drucker z úplne iného fachu, to nebude. "Žiaľ, musím skonštatovať, že náš plán s inštalovaním externého krízového manažéra zlyhal. Takže ja by som bol rád, keby to bolo človek, ktorý by vedel nastúpiť od prvého dňa," vyjadril sa premiér Pellegrini.

Minister Peter Žiga pre TV JOJ potvrdil, že medzi kandidátmi stále figuruje generálny manažér Smeru Viktor Stromček, šéf finančnej správy František Imrecze aj štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková, teda pravá ruka odídeného Roberta Kaliňáka. "Áno, sú to relevantné mená. Ešte tento víkend sa to bude konkretizovať," vyjadril sa minister hospodárstva, Peter Źiga. "Pani Sakovú poznám ako kvalitnú štátnu tajomníčku,ale aby som ja vedel objektívne zhodnotiť, či áno, či nie, to bude politické rozhodnutie," dodal minister práce Peter Richter.

"Jedno horšie meno ako druhé, ktoré spomínate, ale ja sa obávam, že Smer sa spolieha na to, že všetko časom vyšumí, ide leto," myslí si Igor Matovič. "Od nového ministra očakávam, že sa konečne dá od polície nabok, a bude sa venovať verejnej správe, hasičským zborom, horskej službe," povedal Pellegrini. 

"Ak by to bol človek, ktorý by vzbudzoval dôveru, ktorý by nebol jednoznačne odvodený od Smeru, tak pán Pellegrini sa prejaví ako autonómny človek a to by bolo príjemné prekvapenie," myslí si komentátor Marián Leško.

Agentúra SITA spomína aj bývalého ministra spravodlivosti z druhej jednofarebnej Ficovej vlády Tomáša Boreca. Ten však svoju prípadnú nomináciu odmietol komentovať. "Pre mňa bude dôležitejšie to, kto bude dočasný policajný prezident, aby sa tam sme nevzbudzovali podozrenie že polícia je prepojená na niekoho, kto má styky," vyjadril sa Pellegrini. "S tým súhlasím, že mal by to byť prezident, ktorý by mal guráž policajný zbor vyčistiť. Opäť som však skeptický, lebo SMER také niečo policajnému prezidentovi nedovolí," myslí si Ľubomír Galko z SaS.

Už v najbližšiu stredu by mal nový minister prísť na rokovanie vlády. Pellegrini pôjde za prezidentom Kiskom v pondelok.

Pozrite si súvisiace reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy