Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Európsky parlament prijal po vražde Kuciaka uznesenie k ochrane novinárov
Zdielať na

Európsky parlament prijal po vražde Kuciaka uznesenie k ochrane novinárov

ŠTRASBURG / V reakcii na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dnes Európsky parlament prijal uznesenie k ochrane investigatívnych novinárov a jeho obsah komentovali poslanci Eduard Kukan a Richard Sulík.

„Táto brutálna vražda otriasla nielen našou, ale tiež európskou verejnosťou. Potláčanie slobody slova je proti hodnotám civilizovanej Európy, ku ktorým sa naša krajina hlási. Je nevyhnutné, aby bol tento brutálny čin nezávisle a nestranne vyšetrený. Som preto rád, že Európsky parlament priamo žiada, aby bol do vyšetrovania tejto vraždy zapojený medzinárodný vyšetrovací tím," tvrdí Kukan.

Podľa Kukana dnešné uznesenie poukázalo najmä na potrebné hlboké systémové problémy, s ktorými zápasí Slovensko pri čerpaní európskych dotácii. "Vyzývame preto európske vyšetrovacie orgány, aby boli všetky podozrenia korupcie pri rozdeľovaní európskych fondov a dotácii náležite prešetrené."

Dvojnásobná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej otriasla nielen Slovenskom, ale rezonovala aj v Európskej únii a vo svete: "V súvislosti s prípravou tejto rezolúcie som aktívne podporoval okamžité vyslanie misie Európskeho parlamentu na Slovensko. Apelujem preto na slovenské orgány, aby sa vážne zaoberali zisteniami a predstavili konkrétne kroky, ktoré boli prijaté na základe zistení a odporúčaní tejto misie."

​​Preto je podľa Eduarda Kukana potrebné novinárov chrániť a odstraňovať systémové chyby: "Ochrana slobody slova, transparentnosť a dôvera v inštitúcie sú základom každej modernej demokracie. Preto platí, že ak sa chce ku modernej demokracii Slovensko seriózne hlásiť, musí dbať na odstránení viacerých systémových nedostatkov,“ tvrdí Kukan.

Aj predseda strany Sloboda a Solidarita a europoslanec Richard Sulík hlasoval za schválené uznesenie Európskeho parlamentu o ochrane investigatívnych novinárov v Európe týkajúce sa prípadu zavraždeného novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Uznesenie považujem za smutnú, ale pravdivú vizitku Ficových vlád. Je tiež pripomienkou, že spolu s objasnením dvojitej vraždy treba dôkladne vyšetriť aj korupčné politické prepojenia, ktoré Ján Kuciak odhalil. Pri vyšetrovaní by Slovensko malo aktívne spolupracovať aj s európskymi agentúrami OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom) a Europol,“ uviedol Richard Sulík.

​Prijaté uznesenie okrem odsúdenia vraždy novinára a jeho snúbenice obsahuje konkrétne odporúčania, ktoré môžu pomôcť vyšetriť vraždu. Správa odporúča Slovensku vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu pod spoločným vedením Europolu. Uznesenie zároveň vyzýva na preskúmanie trestného oznámenia, ktoré Ján Kuciak podal v súvislosti s vyhrážkami Mariána Kočnera. „V správe sa spomína, že Slovensko nedosiahlo žiaden pokrok v posilňovaní boja proti korupcii – takéto státie na mieste je príznačným vysvedčením vyše desiatich rokov vládnutia Roberta Fica a politickej strany Smer-SD,“ povedal Sulík.

Uznesenie vyzýva aj Európsky dvor audítorov, aby uskutočnil vyšetrovanie a zverejnil osobitnú správu o poľnohospodárskych platbách na Slovensku. Podnet na OLAF kvôli podvodom v Poľnohospodárskej platobnej agentúre podal Richard Sulík už začiatkom marca, hneď po prvých medializovaných podozreniach, uvádza sa v tlačovom vyhlásení.

Ján Kuciak je piatym zavraždeným novinárom v EÚ za ostatných 10 rokov.Europslanci vnímajú ako sa po vražde, masívnych protestoch menila na Slovensku politická klíma. Spokojní zo všetkým, ale nie sú: "Medzitým sa na slovensku udialo veľa vecí. Odstúpil premiér, minister vnútra a počula som, že podobné úmysly má aj policajný šéf. Ale nie som si vedomá nejakého výrazného pokroku vo vyšetrovaní samotnej vraždy," tvrdí Sophia in't Veld a predsedníčka Výboru pre občianske Slobody.

Rovnako ako Slovensko aj na Malte zavraždili pred niekoľkými mesiacmi poprednú investigatívnu novinárku Daphne Caruanu Galiziu. "Je šokujúce, že len v priebehu štyroch mesiacov sme tu mali dve politické vraždy nie kriminálnikov, ale žurnalistov," potvrdila Roberta Metsola, maltská europoslankyňa za Európsku ľudovú stranu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy