Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
O osude Tibora Gašpara sa rozhodne v najbližších dňoch. Zmenám sa policajný zbor aj tak nevyhne
Zdielať na

O osude Tibora Gašpara sa rozhodne v najbližších dňoch. Zmenám sa policajný zbor aj tak nevyhne

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už vo štvrtok, najneskôr v piatok, sa z úst ministra Druckera dozvieme, ako ďalej s Tiborom Gašparom. Ak ale aj policajný prezident dobrovoľne neodíde, v úrade v krátkom čase aj tak skončí. Políciu totiž čakajú zmeny, ktorých výsledkom bude iný spôsob voľby policajného prezidenta.

Výber nového policajného prezidenta už nebude len v rukách ministra vnútra. Komisia vyberie vhodných kandidátov, predstaví ich ministrovi a ten ich pošle na vypočutie parlamentnému Výboru pre obranu a bezpečnosť. "Členovia výboru svojim uznesením odporučia jedného alebo viacerých, alebo neodporučia žiadneho vhodného kandidáta na menovanie. Až po tom, čo má minister čo i len jedného vhodného kandidáta môže pristúpiť k vymenovaniu tejto osoby za prezidenta policajného zboru. Funkčné obdobie bude sedem rokov s nemožnosťou opätovnej kandidatúry," uviedol minister vnútra Tomáš Drucker.

"Podľa mňa je kľúčové, aby výber policajného prezidenta bol pod verejnou kontrolou, aby bol kandidát vypočutý, aby mu boli kladené otázky zo strany poslancov, koalície, opozície, médií, zainteresovanej verejnosti. Na konci dňa, v demokracii, to rozhodnutie musí urobiť minister vnútra," povedal Daniel Lipšic, bývalý minister vnútra. 

Výbor môže zároveň rozhodnúť aj o odvolaní nového policajného prezidenta. "Ak výbor dvojtretinovou väčšinou všetkých členov takýto návrh odobrí, potom môže dôjsť k odvolaniu prezidenta policajného zboru," dodal Drucker. Z celého procesu ale vypadáva vláda. Nového policajného prezidenta tak nebude vyberať premiér a ministri na návrh ministra vnútra. 

​Zmeny čakajú aj nižšie zložky policajného riadenia. "Veľmi podstatná zmena je, že sa navrhujú povinné výberové konania pre riadiacich funkcionárov aj v policajnom zbore aj v Úrade inšpekčnej služby," doplnil Drucker. "Výberové konanie poznáme na Slovensku aj formálne aj reálne. Na konci aj tak musí rozhodnúť minister vnútra," reagoval na to poslanec Miroslav Beblavý. 

Zmeny čakajú aj policajnú inšpekciu. Z minuloročných výsledkov vyplýva, že trestnú činnosť pácha približne pol percenta policajtov. "Inšpekcia bude začlenená pod policajný zbor s tým, že podriadenosť inšpekcie bude pod riaditeľa Úradu inšpekčnej služby a nie pod prezidenta policajného zboru," povedal Drucker. Podľa Lipšica ale bude inšpekcia fungovať len vtedy, ak na jej čele bude človek, ktorý nemá žiadne väzby, je charakterný a nebojácny.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy