Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Gabriela Matečná: Veľmi ma bolí, že poľnohospodári sa neozývali a pritom mali problémy
Zdielať na

Gabriela Matečná: Veľmi ma bolí, že poľnohospodári sa neozývali a pritom mali problémy

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda vlády Peter Pellegrini a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriela Matečná po dvoch dňoch výjazdových rokovaní vlády rozhodli, že je nevyhnutné usporiadať zhromaždenie, na ktorom sa stretnú poľnohospodári a zástupcovia vlády a navzájom prerokujú vzniknutú problematiku.

V úvode tlačovej besedy predseda vlády Peter Pellegrini vyjadril hlboký zármutok, nad úmrtím bývalého predsedu NR SR Pavla Pašku, ktorý stál na čele šesť rokov a navždy zostane zapísaný v histórii Slovenskej republiky. 

Počas dvoch dňov výjazdových rokovaní vlády, vláda pozorovala dianie na Slovensku a situáciu farmárov. Tí vyjadrujú obavy o svoje fungovanie na východe krajiny, čo vyjadrili aj včerajším protestom. Predseda vlády pripomenul, ako už od začiatku tvrdil, že bude robiť všetko pre to, aby platilo, že nezáleží na tom, odkiaľ občan je a v akej sociálnej vrstve sa nachádza, musí sa vedieť domôcť spravodlivosti. Podľa jeho slov, tu nie je spravodlivosť len pre tých, ktorí majú peniaze alebo známosti.

S pani ministerkou sa dohodli na tom, že zorganizuje na východnom Slovensku, pravdepodobne v Košiciach, stretnutie, na ktorom sa ministerka Matečná stretne s poľnohospodármi. Zároveň by sa na stretnutí mali podieľať aj šéf pozemkového fondu, šéf PPA, prezident policajného zboru a krajský riaditeľ polície v Košiciach.

Rovnako by na zhromaždení mal byť prítomný aj krajský prokurátor z Košíc, zástupca krajského súdu. "Chcem, aby sa zúčastnili signatári a aby poľnohospodári mohli hovoriť so všetkými zúčastnenými, aby sme zistili, v ktorom článku vznika chyba," uviedol predseda vlády.

 Zároveň informoval poľnohospodárov, že rešpektuje ich názory a aj eviduje žiadosť o stretnutie. "Po zhromaždení na východnom Slovensku, som ochotný sa s nimi (poľnohospodármi) stretnúť aj v Bratislave. A na stretnutie sa veľmi teším," povedal Pellegrini.

Snaha o transparentnosť

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa vyjadrila, že od nástupu do pozície sa snaží o transparentnosť. "Možno práve novinár Andrej Bán rozviazal jazyk poľnohospodárom, ktorí sa báli o problémoch rozprávať," uviedla ministerka. "Veľmi ma bolí, že poľnohospodári sa neozývali a pritom mali problémy," dodala ministerka. 

Podľa jej slov na Slovensku môžu existovať akékoľvek zákony, ak sa nebudú dodržiavať, situácia sa nezlepší. "Ak niekto zaseje a iný zožne a je pri tom polícia prítomná, nie je chyba na ministerstve," povedala ministerka. Zároveň pripustila, že ak budú názory a nápady poľnohospodárov efektívne a budú ich vedieť zapojiť do legislatívneho procesu, tak sa tak stane. Miesto a čas stretnutia s poľnohospodármi na východe ešte zástupcovia vlády upresnia.

Gabriela Matečná zároveň pripustila, uhorský systém dedenia pôdy spôsobuje naďalej problémy, pretože je ťažké odsledovať, kto je majiteľ pôdy a kto ju naozaj užíva. "Chceli by sme vylepšiť kontrolné mechanizmy. Poľnohospodári pociťujú krivdu tam, kde majú pocit, že im pozemok patrí, ale niekto iný ich užíva a oni sa nevedia domôcť spravodlivosti," povedala Gabriela Matečná. Transparentnosť by mal zabezpečiť elektronický systémom, kde bude uvedené, kto pôdu vlastní a rovnako, kto ju užíva. 

Škody za minuloročné sucho siahajú až do výšky 20 miliónov eur. Problém sucha sa týka najmä južných oblastí. "Poľnohospodári sa musia prispôsobiť meniacim sa klimatickým podmienkam a investovať do zavlažovania," povedala ministerka. Vláda sa údajne bude snažiť pomôcť, ale nie je to niečo, čo by bolo predvídateľné, preto takéto problémy nie je možné ani poistiť. 

Otázku účasti Tibora Gašpara na stretnutí zodpovedal predseda vlády s tým, že samozrejme nevie predpovedať udalosti najbližších dní, ale v prípade, že súčasný prezident PZ zostane vo svojej funkcii, bude rád, ak sa zúčastní zhromaždenia tak, ako to už potvrdil. 

Predseda vlády neobišiel ani otázku týkajúcu sa jeho majetkových pomerov: "Som pripravený predstúpiť pred výbor ohľadom informácii o mojich majetkových pomeroch. Budem rád, aby výbor zasadol aj skôr ako v máji. Chcel by som očistiť svoje meno. Nie je mi príjemné, že sa nemôžem sústrediť na problémy na Slovensku. Naozaj som unavený z útokov ohľadom mojich majetkov." A zároveň dodal, že ho mrzí správanie ľudí, ktorí hovoria, že sú za slušné Slovensko, ale nepríjmu pozvanie a nestretnú sa s človekom, ktorý veci zmeniť môže a odmietnu stretnutie aj s ministerkou kultúry, aby sa dozvedeli, aké zmeny má v pláne. "V Martine pred všetkými vystúpil človek, ktorý povedal, že sa ešte nenašiel človek, ktorý by zastrelil pár členov vlády. A to je vraj škoda. Ľudia mu za to tlieskali a to nepovažujem za správne." 

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriela Matečná sa ku kauze Agro PORÚBKA vyjadruje, že vylučuje akékoľvek prepojenie v oblasti trestnej činnosti s Výskumným ústavom agroekológie, ktorý rieši kvalitu pôdy. Hoci pán Hecl má rodinné styky s pani Roškovou, nezasahuje to do jeho práce. "On je výskumník (chemik), ktorý rieši iné otázky. My môžme potrestať a vyšetrovať tých, ktorý sa nejakého trestného činu dopustili. Ale Najmä by sme mali mať nejakú mieru. Nemôžeme potrestať niekoho, len za to, že je s niekym rodina, ak nemáme dôkazy o tom, že bol zapletený do trestnej činnosti. To by bol hon na čarodejnice," dodala ministerka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy