Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pellegriniho vláda už druhý deň na východe Slovenska. Ministri navyšujú regionálne príspevky
Zdielať na

Pellegriniho vláda už druhý deň na východe Slovenska. Ministri navyšujú regionálne príspevky

Google News Button Sledovať správy

PRAKOVCE / Zrekonštruovaná vláda Petra Pellegriniho vo štvrtok druhý deň po sebe zasadá mimo Bratislavy. Po Sabinove sa ministri s premiérom stretli na východe Slovenska v dedinke Prakovce v okrese Galanta.

Do jednotlivých najmenej rozvinutých okresov vláda nasmerovala desiatky miliónov z eurofondov a tiež ďalšie milióny ako takzvaný regionálny príspevok. Okres Gelnica vláda začlenila medzi jeden z 12 najmenej rozvinutých okresov na Slovensku. Niekoľkomiliónove príspevky do okresov majú pomôcť znížiť rozdiely medzi nimi. 

Tak ako v stredu pre sabinovský okres, aj vo štvrtok plánujú pre okres Gelnica navýšiť regionálny príspevok o jeden milión eur. Tie sú určené na rozvoj regiónu a znižovanie nezamestnanosti. 

Okresu Gelnica je známy aj ako hladová dolina. Málo práce, a ak niečo, tak za málo peňazí. Navyše jeden z výrazných podnikov doplatil na veľkú, dokonca celosvetovú politiku, keď po sankciách voči Rusku prišli opatrenia z druhej strany a výroba z východu Slovenska sa presunula do Ruska. Razom prišlo o prácu 450 ľudí.

Celkovo sa počíta s podporami projektov za 55 miliónov eur. Podstatnú časť tvoria štrukturálne fondy a ráta sa aj s participáciou firiem. K dvojmiliónovému regionálnemu príspevku pribudol po štvrtku ďalší milión z rezervy vlády.

V Sabinove sa už nezamestnanosť znížila z 20 na 12 percent. V okrese Gelnica klesla o vyše päť percent. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy