Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Europoslanci z euroskeptických strán si z peňazí daňových poplatníkov kupovali šampanské a darčeky. Minuli 400 000 eur
Zdielať na

Europoslanci z euroskeptických strán si z peňazí daňových poplatníkov kupovali šampanské a darčeky. Minuli 400 000 eur

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Rozpočtový výbor Európskeho parlamentu odhalil, že si europoslanci z politickej skupiny Európa národov a slobody v roku 2016 kúpili z peňazí daňových poplatníkov šampanské, luxusné jedlá, ale aj drahé vianočné dary.

Finančný výkaz skupiny za rok 2016 bol predmetom externého auditu a preukázal viaceré nezrovnalosti s pravidlami Európskeho parlamentu, uvádza portál Teraz.sk. Sporné výdavky presahujú sumu 400 000 eur. 

Členmi skupiny Európa národov a slobody sú euroskeptické a krajne pravicové strany ako francúzsky Národný front, talianska Liga severu, rakúska Strana slobodných, ale aj český strana Sloboda a priama demokracia. V správe rozpočtového výboru sa uvádza: "Jedná v hodnote 400 eur na osobu sú neprimerané a nezlučiteľné so zásadami riadneho finančného hospodárenia, preto ich nemožno akceptovať." Podľa správy sa to isté týka aj 110 vianočných darčekov, z ktorých každý stál 100 eur. 

Suma prevyšuje výšku 388 000 eur, pričom neboli dodržané stanovené finančné limity či princíp verejného obstarávania. V dôsledku toho mohlo dôjsť ku konfliktu záujmov. Zistenia Výboru pre rozpočet dostal aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy