Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zavolať slovenského veľvyslanca z Ruska na Slovensko je podľa Danka maximálny možný krok
Zdielať na

Zavolať slovenského veľvyslanca z Ruska na Slovensko je podľa Danka maximálny možný krok

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Andrej Danko sa vyjadril k aktuálnej zahraničnopolitickej situácii. Stretol sa s predstaviteľmi oboch krajín, no podľa neho by sa táto udalosť nemala vťahovať do politiky a zdôraznil, že nestojí ani na jednej strane. Stredajší krok, kedy sa rezort diplomacie rozhodol povolať slovenského veľvyslanectva v Rusku na Slovensko, aby situáciu vysvetlil, považuje Danko za maximálny možný krok vzhľadom na to, akými informáciami disponujeme.

"Rozhodol som sa vyjadriť a dať najavo, že evidujem jasný problém medzi Veľkou Britániou a Ruskou federáciou. Jasne som deklaroval jasné rozhorčenie nad incidentom, ktorý sa stal. Jasne som deklaroval pozíciu Slovenska. Vždy sme žili v stave, kedy sa často rozhodovalo o nás bez nás, často nám bolo niečo prikazované. Požiadal som ale britského veľvyslanca, aby sprístupnili všetky informácie, ktoré budú deklarovať zodpovednosť Ruskej federácie. Takýmito informáciami zatiaľ nedisponujem," uviedol Danko s tým, že svoje stretnutie zakončili vyjadrením, že nijaká forma prejavu Slovenska nie je vnímaná ako nepriateľský krok.

"Chcel by som, aby naši partneri v Únii ctili, že nie sme nesvojprávny štát a aby ctili, že žiadny predstaviteľ našej krajiny nemusí počúvať žiadneho iného predstaviteľa žiadnej inej krajiny. Nedisponujeme informáciami, ktoré by nás utvrdili v tom, že treba konať inak ako koná rezort diplomacie," dodal Danko s tým, že sa stretol aj s predstaviteľom Ruskej federácie, ktorému v prvom rade vyjadril úprimnú sústrasť v súvislosti s požiarom, ktorý vypukol v ruskom nákupnom centre. 

"Moje skúsenosti v politike sú, že ak sa dvaja bijú a niekto malý sa do toho pridá, toho malého to zomelie. Slovensko nie je štát, ktorý by mal rozhodovať o tom, kto je vinný a kto nie. V konečnom dôsledku si musia Veľká Británia a Rusko sadnúť. Je tu šanca pre diplomaciu, aby sa neobnovila studená vojna. Je dôležité zachovať si chladnú hlavu a nepanikáriť. Každá vojna začala diplomatickou vojnou," povedal Danko.

Slovensko podľa neho požiadalo o sprístupnenie ďalších údajov. "Verím, že sa táto situácia vyrieši a nikdy to nevyústi v studenú vojnu, lebo potom sme prehrali všetci," dodal. Podľa Danka je tiež privolanie slovenského veľvyslanca z Ruska na Slovensko za účelom vysvetlenie situácie nad rámec toho, čo môžeme urobiť. "Vzhľadom na situáciu si myslím, že je to už nad rámec. Z môjho pohľadu si myslím, že je to maximálny možný krok. Myslím, že ľahko je vyvolať konflikt, no ťažko je to zmieriť,"  povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy