Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Noví ministri zasadajú. Riešiť budú zhoršujúce sa bezpečnostné prostredie
Zdielať na

Noví ministri zasadajú. Riešiť budú zhoršujúce sa bezpečnostné prostredie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nový kabinet Petra Pellegriniho v stredu prerokuje najmä ekonomické ratifikácie či rôzne nariadenia. Okrem toho sa bude zaoberať aj podnetmi z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí či Úradu pre verejné obstarávanie.

"Zlyhávajúce štáty sú naďalej zdrojom nestability, konfliktov a vynútenej migrácie, navyše slúžia ako útočisko pre teroristov. Dochádza k porušovaniu základných princípov a noriem medzinárodného práva, oslabovaniu mechanizmov kooperatívnej bezpečnosti, porušovaniu medzinárodných záväzkov a zmlúv a stagnácii procesu kontroly zbrojenia, odzbrojenia a nešírenia zbraní hromadného ničenia. Odpoveďou na zhoršujúce sa bezpečnostné prostredie bol väčší dôraz na spoluprácu a spoločný postup v otázkach bezpečnosti na pôde medzinárodných organizácií," uvádza sa v správe o pôsobení Slovenskej republiky v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2017. Vláda Petra Pellegriniho sa zisteniam bude venovať na svojom stredajšom rokovaní. 

Trend podľa rezortu diplomacie, ktorý správu predložil, umocňuje implementácia Globálnej stratégie EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. "Slovenská republika v roku 2017 pokračovala v napĺňaní záverov Bratislavskej deklarácie zo septembra 2016 s cieľom posilniť spoločnú európsku obranu a bezpečnosť. V nadväznosti na túto deklaráciu Európska rada potvrdila v decembri 2017 kroky vedúce k naplneniu ambícií v oblasti spoločnej európskej bezpečnosti a obrany vrátane posilnenia štruktúr a nástrojov realizácie civilných misií a vojenských operácií EÚ," píše rezort diplomacie.

Pellegriniho vláda zasadne po druhýkrát od vymenovania.  Naposledy prerokoval kabinet iba Programové vyhlásenie vlády a uvoľnenie Andrey Kalavskej z postu štátnej tajomníčky rezortu zdravotníctva, aby mohla obsadiť kreslo ministerky zdravotníctva. Okrem nej sú členmi novej vlády za Smer-SD aj podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši, podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, minister hospodárstva Peter Žiga, minister vnútra Tomáš Drucker, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter a ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Členovia vlády za Slovenskú národnú stranu sa oproti tretej vláde Roberta Fica nezmenili - Gabriela Matečná zostala podpredsedníčkou vlády a ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Martina Lubyová pokračuje ako ministerka školstva, vedy, výskumu a športu a Peter Gajdoš zostal ministrom obrany. Most-Híd zastupujú vo vláde podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos, minister dopravy a výstavby Árpád Érsek a ministrom spravodlivosti sa stal Gábor Gál.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy