Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Generálneho riaditeľa PPA Juraja Kožucha treba odvolať, vyzýva SaS
Zdielať na

Generálneho riaditeľa PPA Juraja Kožucha treba odvolať, vyzýva SaS

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana SaS žiada ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Poľnohospodárskej platobnej agentúry, ktorý podľa nich nesie zodpovednosť za masívne rozkrádanie dotácií.

"Juraj Kožuch pred svojím vymenovaním pracoval v tej istej organizácii ako riaditeľ odboru priamych platieb a nesie zodpovednosť za masívne rozkrádanie dotácií, do ktorého je zapletená aj firma bývalej poslankyne Smeru Ľubice Rošková," tvrdia liberáli vo svojej tlačovej správe. Generálny riaditeľ Kožuch podľa SaS zároveň patrí do okruhu podozrivých, lebo existuje dôvodné podozrenie, že trestný čin subvenčného podvodu bol vykonaný organizovanou skupinou. To znamená, že môže byť prekážkou objektívneho vyšetrovania. 

"Ak ministerka Matečná tvrdí, že má úprimný záujem na objektívnom vyšetrení podozrení, musí svoje slová potvrdiť aj skutkami. V opačnom prípade sú to len ďalšie prázdne reči na oklamanie verejnosti. Rozkrádanie dotácií v poľnohospodárstve je obzvlášť odpudzujúci trestný čin, ak ho dáme do kontextu ťažkých podmienok, v akých pracujú skutoční farmári na Slovensku. Ministerka pôdohospodárstva by mala zastupovať ich záujmy, nie záujmy organizovaného zločinu, ktorý prerástol do vládnych politických strán," uviedla tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

Matečná a Kožuch priznali podozrenia

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná spolu s generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jurajom Kožuchom majú podozrenie, že v prípade žiadosti o dotácie na východnom Slovensku, ktoré popisoval vo svojej reportáži Andrej Bán, išlo o cielený subvenčný podvod. "Na základe indícií článku, ktoré písal Bán sme skontrolovali všetky platby spoločnosti Agro Porúbka. V roku 2017 deklarovala 417 hektárov na území východného Slovenska a boli medzi nimi aj plochy, ktoré deklarované byť nemali," uviedol Kožuch k podozreniam.

"Zisťovali sme, ako je možné, že sa daná plocha v systéme objavila. Javí sa, že systém zlyhal a verifikoval aj plochy, ktoré mali byť zo systému vyradené. Aj na tieto malé plochy spoločnosť žiadosť o dotácie podala. Žiadateľ musel mať presné informácie aj z prostredia, ktoré je absolútne interné a majú ich k dispozícii len ľudia, ktorí s nimi pracujú," povedal Kožuch s tým, že informácie poskytnú vyšetrovateľom, aby mohli vo veci konať.  Zároveň podáva Poľnohospodárska platobná agentúra trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy