Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pellegrini: Voľbu policajného prezidenta treba dostať spod politického vplyvu
Zdielať na

Pellegrini: Voľbu policajného prezidenta treba dostať spod politického vplyvu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prvou legislatívnou zmenou, ktorú prinesie nová vláda premiéra Petra Pellegriniho, bude novela zákona o policajnom zbore meniaca spôsob voľby a odvolávania policajného prezidenta. Pellegrini to povedal v diskusnej relácii.

Voľbu policajného prezidenta treba podľa neho „dostať spod politického vplyvu“. Pellegrini si myslí, že okamžité odvolanie súčasného šéfa polície Tibora Gašpara by mohlo priniesť destabilizáciu. Nový minister vnútra Tomáš Drucker, ktorý má „odstrániť pochybnosti verejnosti o polícii“, má premiérovu plnú dôveru. „Už ukázal, že sa vie zhostiť pozície dobre a v krátkom čase. Vie samostatne prijímať zásadné rozhodnutia,“ zdôraznil.

Pellegrini ďalej vyhlásil, že nová vláda sa nesmie uzavrieť v Bratislave a musí problémy riešiť aj v regiónoch. „Budeme musieť viac po Slovensku cestovať, bude viac rokovaní v menej rozvinutých regiónoch,“ uviedol. Zdôraznil, že nebude tolerovať zneužívanie štátnych či európskych peňazí. Konštatoval pritom, že napríklad existujú chyby v kontrolných mechanizmoch v prípade poľnohospodárskych dotácií. „Musíme hľadať iné spôsoby, ako čerpanie fondov kontrolovať. Ak boli do zneužívania fondov zapletení ľudia zo Smeru -SD, rozlúčime sa s nimi,“ povedal.

Pellegrini tiež vysvetlil, že programové vyhlásenie starej vlády prevzali z časových dôvodov. „Tvorba nového by trvala týždne. Momentálne nemá Slovensko na toto čas. Krajina zastala na tri týždne, treba sa vrátiť do práce,“ vyhlásil, pričom, zmenu programového vyhlásenia v budúcnosti nevylúčil.

Pellegrini sa tento týždeň zúčastnil na summite EÚ v Bruseli, kde vystúpil pred lídrami členských krajín, ktorým ozrejmil situáciu na Slovensku a uistil ich, že SR urobí všetko pre transparentné vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Nový premiér chce tiež vystúpiť v Európskom parlamente, v ktorom podľa neho v poslednej dobe zaznelo veľa poloprávd a lží. „Prednesiem protinázor. Chcem ich presvedčiť, že Slovensko je demokratická krajina. Nedovolím, aby Slovensko niekto očierňoval,“ uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy