Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
SNS je v poslaneckom klube jednotná, ministrov nezmení
Zdielať na

SNS je v poslaneckom klube jednotná, ministrov nezmení

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pellegrini nepredpokladá v koalícii výhrady voči zotrvaniu troch ministrov za SNS v novej vláde

Slovenská národná strana (SNS) je v poslaneckom klube jednotná, svojich troch nominantov vo vláde – ministerky pôdohospodárstva a školstva Gabrielu Matečnú a Martinu Lubyovú a ministra obrany Petra Gajdoša nemení. Povedal to predseda SNS Andrej Danko na dnešnej tlačovej besede po rokovaní s Petrom Pellegrinim (Smer-SD), ktorý je poverený zostavením novej vlády SR.

Podľa Pellegriniho on, ani strana Smer-SD, a predpokladá, že ani Most-Híd, nemajú výhrady voči ministrom za SNS. SNS je za zachovanie súčasného programového vyhlásenia vlády. "Som hrdý na naše ženské členky a aj na ministra obrany," povedal Andrej Danko.

Andrej Danko vo svojom prejave spomenul aj svoj včerajší príhovor prostredníctvom sociálnych sietí. Vyzval ľudí, aby svoju politickú silu nevkladali do rúk hocikomu, ale pokúsili sa vytvoriť politickú stranu. "Všetci tí, ktorí neznášate Danka, Fica a Bugára, tak skúste vstúpiť do SaS alebo Oľano, kde vás nepustia," dodal na margo opozičných strán. "My nie sme Ukrajina, kde muselo dojsť k vyhnaniu premiéra. My sme stabilná demokracia, my nie sme žiadna čierna diera, ako povedal pán Dzurinda. Toto je štát, ktorí nesmú mafiánsky poskoci dostať do rúk," dodal Danko.

Predseda NR SR zároveň vyjadril podporu Petrovi Pellegrinimu, ktorého nazval zmierovateľom, akého súčasná spoločenská situácia potrebuje. Varoval aj pred vzrastajúcim extrémizmom a to nielen fašistickým, ale aj spoločenským, za ktorých predstaviteľov považuje Kotlebu a Kollára. 

V úvode Peter Pellegrini poďakoval za konštruktívny prístup a podporu SNS. Táto podpora dáva nádej na vytvorenie novej vlády. "Započali sme štandardný proces, aký je typický pre demokratické štáty a bude pokračovať mojím poverením na zostavenie vlády," opísal situáciu Pellegrini. Nastávajúci premiér potvrdil, že voči personálnemu návrhu strany SNS nemá výhrady. "Dnes nie je čas, aby sa vláda zaoberala sama sebou a chcela si uzurpovať ďalších 100 dní na zorientovanie sa. Všetci ministri musia od prvého dňa začať pracovať naplno," dodal Pellegrini k fungovaniu novej vlády. Krajina podľa neho musí ísť ďalej, pretože nás čaká veľký samit a je dôležité mať dovtedy jasné v tom, či sa ho zúčastní premier v demisii alebo novozvolený predseda vlády. 

​K otázke ministrov sa vyjadril stručne. Ministerstvo obrany podľa slov Pellegriniho riadi špičkový generál, ktorý sa problematike ochrany a obrany Slovenskej Republiky rozumie a Slovensko musí plniť svoje záväzky voči NATO. Považuje za správne, že by sa čo najviac komponentov malo vyrábať na Slovensku.  Zároveň dodal, že robí všetko pre to, aby na poste ministra vnútra sedel niekto, kto nebude polarizovať spoločnosť. V parlamente je zvolených 150 rovnocenných poslancov a nikto z nich podľa Pellegriniho nemá výsostné postavenie. "Rešpektujme, že sa 79 poslancov rozhodlo podporiť novovzniknutú vládu. Keď sa novej vláde nepodarí získať dôveru, potom budú pokračovať iné ústavné procesy," dodal Pellegrini.

K otázke ohľadom pôsobenia Roberta Fica sa vyjadril, že zostáva predsedom najsilnejšej strany, a preto zostáva kolegom v koalícii. "Či ostane ako poslanec v národnej rade, to je na jeho uvážení. Ešte sme o tom nediskutovali," uviedol Peter Pellegrini.

Prezidentovi mieni Pellegrini predložiť, také zloženie vlády, aby s tým nebol žiadny problém a aby sa mohla uchádzať o dôveru NR SR. V histórii ešte údajne nebol taký moment, že by hlava štátu bez pádneho dôvodu odobrala poverenie. "Mnohí by sa z toho tešili, ale pevne verím, že prezident vládu vymenuje. Opačný postup by neprispel k stabilizácii situácii v spoločnosti," dodal Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy