Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Béla Bugár: Nemusíme sa obávať, že Pellegriniho bude riadiť niekto zozadu
Zdielať na

Béla Bugár: Nemusíme sa obávať, že Pellegriniho bude riadiť niekto zozadu

BRATISLAVA / Béla Bugár podporuje za kandidáta na ministra spravodlivosti Gábora Gála. Prezradil, že by mal vzniknúť aj medzinárodný vyšetrovací tím, ktorý objasní vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice. A gesto Roberta Fica počas podávania demisie považuje za nevhodné. Pozrite si celý rozhovor s Bélom Bugárom.

​Podľa predsedu strany Most-Híd je veľmi dôležité, aby pevnú ruku nad rozhodovaním o kandidátoch na ministrov mal Peter Pellegriny. "Je ešte dosť mladý na to, aby určitým spôsobom tú svoju politickú kariéru zničil len preto, lebo niekto mu bude diktovať. Takže ja si nemyslím, že by sme sa museli nejak obávať, že nakoniec niekto zozadu ho bude riadiť," vyjadril sa. Preto sa neobáva toho, že by na nového dezignovaného premiéra niekto tlačil a mal vplyv. 

Predčasné voľby boli taktika

Za kritikou zo strany verejnosti na Most-Híd za vyjadrenie o predčasných voľbách a oficiálneho uznesenia, vidí nepochopenie: "Na jednej strane to bola taktika, smerom na koaličného partnera, ktorý sa dva dni odmietal zaoberať tým, že premiér by mal odstúpiť. Na druhej strane tí, ktorí boli na Republikovej rade, keď sme si vysvetľovali napríklad tie tri vety nášho uznesenia, tak rozumeli, prečo to robíme. Ale asi sme neodhadli, že kým naši na Republikovej rade to pochopili, tak väčšina občanov asi nie," vyjadril sa. 

Podporuje Slovákov v uliciach

To, že ľudia opäť vyšli v piatok do ulíc vníma veľmi pozitívne a sám je zvedavý, čo to spôsobí: "Ja si myslím, že to robia dobre, lebo najprv chceli pád Kaliňáka, Kaliňák padol. Potom chceli demisiu vlády, demisia vlády fakticky bola urobená. To znamená, že teraz chcú niečo naviac a budú čakať, či sa to urobí alebo nie."

Medzinárodný vyšetrovací tím

Pre vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny vznikne medzinárodný vyšetrovací tím. Generálna prokuratúra momentálne čaká na reakciu z Talianska. „V tom momente pani ministerka Žitňanská – alebo, keď už bude nová vláda, tak náš minister okamžite podpíše súhlas,“ povedal Béla Bugár. "Pre mňa je dôležité, aby sme dosiahli dôveru. To znamená, že ak je dôvera dosiahnuteľná jedine cez medzinárodný vyšetrovací tím, tak to robíme," uzavrel túto tému. 

Ficov úškrn

Gesto premiéra Fica pri podaní demisie prezidentovi Kiskovi bolo zbytočné, povedal tiež Bugár. „Nebol som tam, neviem, čo tam bolo, len to vyzeralo tak, že to bol akože úškrn, ktorý nebol vhodný, lebo to nie je jednoduché. Zasa rozumiem aj tomu, že premiér, ktorý bol desať rokov premiérom, zrazu kvôli najmenšiemu koaličnému partnerovi musí odísť.“

Pozrite si reportáž o vyjadrení Béla Bugára o predčasných voľbách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy