Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V politike sa udiali významné zmeny. Nasledujúci postup diktuje Ústava SR
Zdielať na

V politike sa udiali významné zmeny. Nasledujúci postup diktuje Ústava SR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na slovenskej politickej scéne vo štvrtok došlo k významným zmenám. K faktickému dokonaniu všetkých zmien ale ešte musí nasledovať niekoľko krokov, s ktorými počíta Ústava Slovenskej republiky. Hoci Robert Fico podal demisiu, neznamená to, že okamžite prišiel o všetky právomoci premiéra.

Nielen on, ale všetci súčasní ministri totiž budú vykonávať svoje funkcie až do menovania novej vlády. Ide o to, aby po podaní demisie nenastalo v republike bezvládie. "Prezident v takom prípade, keď takúto demisiu príjme, zároveň poverí vládu, aby vykonávala svoju pôsobnosť v plnom rozsahu, až do vymenovania novej vlády," povedal ústavný právnik Peter Kubina.

Zrejme budúci premiér Peter Pellegrini nie je pri zostavovaní novej vlády časovo limitovaný. Zdá sa ale, že to bude pomerne rýchly proces, keďže partia Smer-SD, SNS a Most je už dohodnutá. Čo je kľúčové, v parlamente stále majú pohodlnú väčšinu na vyslovenie dôvery Pellegriniho kabinetu. "Keď s tým príde, tak prezident túto novú vládu vymenuje, v tom momente zanikajú funkcie súčasnej vlády a začína plynúť 30 dňová lehota na to, aby nová vláda požiadala parlament o vyjadrenie dôvery," uviedol Kubina. 

V pondelok 19. marca mala byť schôdza parlamentu, na ktorej opozícia chcela vysloviť nedôveru Robertovi Ficovi. Teraz je to už bezpredmetné.
"Právny zmysel to nemá, pretože demisia už bola podaná a bola prijatá," povedal Kubina. Či sa niekomu súčasný politický vývoj páči alebo nie, pre Slovenskú republiku je veľmi podstatné to, že všetky doterajšie udalosti sú v súlade s Ústavou Slovenskej republiky.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy