Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Podpredseda krajskej organizácie Smeru Podmanický: Fico ukázal svoju ľudskú veľkosť
Zdielať na

Podpredseda krajskej organizácie Smeru Podmanický: Fico ukázal svoju ľudskú veľkosť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dohoda koaličných lídrov a to, že premiér Robert Fico ponúkol svoju demisiu, vnímajú koaliční poslanci pozitívne.

Premiér Robert Fico dnes podľa predsedu krajskej organizácie Smeru v Žiline Jána Podmanického ukázal svoju ľudskú veľkosť. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, Fico je jeden z najtalentovanejších politikov na Slovensku. "V záujme Slovenska a vlády dokázal Fico potlačiť vlastné ambície. Myslím, že dnes Fico vykročil k tomu, aby sa v budúcnosti stal prezidentom SR,“ vyhlásil Podmanický.

Poslanec NR SR za stranu Most-Híd Peter Kresák nevidí dôvod nevysloviť uspokojenie nad tým, že vznikne nová vláda. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, víta, že sa podarilo dosiahnuť dohodu, ktorá môže upokojiť situáciu, stabilizovať parlament a spoločnosť. "My sme dosiahli takmer nemožné. Skončila štátna radkyňa Mária Trošková, tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň, padol minister vnútra Robert Kaliňák, odchádza premiér Robert Fico. To by pred pár dňami nikto neveril. Tlak bol úspešný,“ vyhlásil Kresák, podľa ktorého, ak by nebol zásadný postoj Mostu, neboli by sme v súčasnosti v tejto situácii.

Kresák patril v Moste-Híd k tým politikom, ktorý okrem demisie ministra vnútra požadoval aj odchod premiéra.

Poslanecký klub Most-Híd zostane podľa podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara jednotný. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, predsedníctvo strany podľa pondelkového rozhodnutia republikovej rady posúdilo novú situáciu a súhlasilo s postupom, na ktorom sa dohodli koaliční lídri. "My to rešpektujeme,“ povedal Hrnčiar, ktorý je jedným zo štvorice poslancov, čo do poslaneckého klubu Mostu prišli v roku 2016 zo strany Sieť.

Most-Híd: Odstúpením Fica vzniká priestor na upokojenie atmosféry

Strana Most-Híd sa podľa svojho vyhlásenia od vypuknutia krízy správala zodpovedne a hľadala možnosti na riešenie situácie. "Vzhľadom na ďalší vývoj a vznik novej situácie predsedníctvo strany na základe mandátu od republikovej rady odsúhlasilo navrhnuté riešenie súčasnej politickej situácie, pričom sa s ním stotožnil aj celý poslanecký klub Mosta-Hid. S odstúpením Roberta Fica vzniká priestor na upokojenie atmosféry v spoločnosti a krajine. Vznikla príležitosť pre vytvorenie novej dôveryhodnej vlády s novým premiérom na jej čele. Úlohou nového premiéra s novou zodpovednosťou bude upokojenie situácie. Most-Hid je pripravený na konštruktívnu debatu o budúcnosti krajiny," uvádza sa v stanovisku Mosta-Híd, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Klára Debnár.

Most-Híd mal v pondelok republikovú radu, tá sa po siedmich hodinách rokovania uzniesla na tom, že buď budú predčasné voľby, alebo vystúpia z koalície. Dnes Bugár súhlasil so zmenou premiéra, hoci ešte dnes poslanci Mosta hovorili, že rekonštrukcia vlády nestačí a rokujú o dátume predčasných volieb.

Súvisiace články