Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Politický rozmer vraždy Jána Kuciaka naberá na veľkosti. Politici opúšťajú svoje posty
Zdielať na

Politický rozmer vraždy Jána Kuciaka naberá na veľkosti. Politici opúšťajú svoje posty

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej má okrem iných aj politický rozmer. Ako prvý po tragickej udalosti odstúpil minister kultúry Marek Maďarič. Vládnu koalíciu najnovšie opustil poslanec parlamentu Igor Janckulík.

Do parlamentu sa poslanec Janckulík dostal na kandidátke strany Sieť, po jej rozpade vstúpil do poslaneckého klubu Mosta-Híd. Momentálne zostane v národnej rade ako nezaradený poslanec. "Považujem za neprípustné, aby ľudia na najvyšších politických miestach mali prepojenia na pochybné osoby, ktoré sú podozrivé z napojenia na mafiu a vo svojej krajine sú dokonca trestne stíhané," uviedol Igor Janckulík. Súčasný podpredseda parlamentu Hrnčiar vedel, že poslanec zvažuje takýto krok. Hoci celková situácia sa dynamicky vyvíja, v piatok podvečer platilo, že žiadny iný politik Mosta-Híd by zatiaľ nemal opustiť vládnu partiu. "Zatiaľ nie je dôvod, aby niekto vôbec uvažoval o tom, že by mal odísť," potvrdil Andrej Hrnčiar, podpredseda NR SR.

Naopak opozičný líder Richard Sulík vyzval vládnych politikov, ktorí majú štipku svedomia, aby zo súčasnej koalície odišli. "Mali by pochopiť, že oni v takejto vláde nemajú čo hľadať. Bývalý minister kultúry Marek Maďarič to už pochopil. Som presvedčený, že aj pani Lucia Žitňanská to pochopí a možno aj ďalší poslanci," povedal Sulík.

Opozičné OĽaNO skritizovalo aj vládnu SNS. Podľa Matoviča sú Dankovci preto tak podozivo ticho, lebo v prépade Kuciak zlyhala SIS vedená človekom SNS a okrem toho je údajne na podozrivých Talianov napojený šéf služobného úradu ministerstva obrany Hoľko. "Pán Hoľko veľmi operatívne povedal, že sa dostal do konfliktu s týmto podnikateľom, a že s ním v žiadnom prípade nie je priateľ," uviedol Jaroslav Paška, prvý podpredseda SNS. Paška zároveň povedal, že ich strana mlčí preto, aby nezväčšovali napätie na politickej scéne.

Smer pre dnešok a sobotu zrušil oslavy MDŽ a namiesto toho sa vraj o situácii radilo úzke vedenie strany. Vážne udalosti si samozrejme všimlo aj zahraničie. Európsky parlament čoskoro vyšle na Slovensko monitorovaciu skupinu. "Vyslanie tejto misie z Europarlamentu má aj silný význam podpory slušným ľudom na Slovensku, aby sa nebáli," povedal Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu.

Výrazný posun v celkovej situácii môže nastať v nedeľu večer, kedy by mal mať svoje zásadné vystúpenie prezident Andrej Kiska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy