Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Najvyšší súd rozhodol. Za hudobný teror môže dostať až 3 roky
Zdielať na

Najvyšší súd rozhodol. Za hudobný teror môže dostať až 3 roky

ŠTÚROVO / Obyvatelia Štúrova 16 rokov zažívali teror z domu, odkiaľ každý deň hrali operné árie. Po troch rokoch Najvyšší súd mestu odobril predbežné opatrenie a začaté je aj ďalšie stíhanie majiteľky hudobného domu, na podnet prokuratúry.

Najvyšší súd priniesol rozhodnutie, ktoré potešilo obyvateľov Štúrova, najmä Kossuthovej ulice. Súd ustanovil, že rozhodnutie mesta Štúrovo spred 3 rokov o predbežnom opatrení v súvislosti s neslávnym spievajúcim domom je platné. Odvolanie majiteľky neprešlo. "V rozhodnutí súdu je stanovené, že majiteľka musí obnoviť pôvodný pokojný stav, aby sa zdržala púšťania hudby z balkóna svojho domu," uviedol Eugen Szabó, primátor Štúrova.

Pokojný stav zažili obyvatelia Kossuthovej ulice naposledy pred 16 rokmi. Vtedy prvýkrát zaznela nekvalitná nahrávka 4 minútovej árie z Verdiho Traviáty z balkóna rodinného domu a odvtedy tam znie každý deň, od šiestej ráno do desiatej večer. "Čakali sme na rozhodnutie súdu, aby sme mohli vykonať ďalšie kroky," dodáva primátor Štúrova. Odobrené predbežné opatrenie umožňuje majiteľke uložiť pokutu do výšky takmer 1700 eur, ale mesto pokutové bločky nechystá. "Pokutovať sa skutok dá, ale to neznamená, že nebude púšťať hudbu. Najdôležitejšie je to, aby sme dosiahli vykonanie rozhodnutia súdu,"  uviedol Eugen Szabó.

Mesto chce záležitosť riešiť cez exekútorov. Zatiaľ ulicu pravidelne monitorujú mestskí policajti. Nedávno prípad začala opäť riešiť aj štátna polícia. "Na podnet prokuratúry vo veci trestného činu nebezpečného prenasledovania. Za tento trestný čin hrozí trest odňatia slobody na 6 mesiacov až tri roky," objasnila Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ Nitra. "Šírenie hlasnej hudby z rodinného domu jednoznačne a objektívne narušuje štandardne pokojný stav v obci," uviedla sudkyňa Najvyššieho súdu. 

"Donekonečna sa táto situácia nedá zvládať, trpieť a tolerovať," povedal jeden z obyvateľov ulice. "Dúfam, že nič iné nevymyslí," povedala druhá. Najvyšší súd má teraz 30 dní na to, aby rozhodnutie doručil krajskému súdu v Nitre, ten ho následne prepošle účastníkom konania. "Proti nášmu rozhodnutiu nie je prípustný opravný prostriedok," dodala sudkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy