Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bývalý vyšetrovateľ sa obáva: Pre miliónovú odmenu dokážu ľudia aj klamať a obviniť nevinných
Zdielať na

Bývalý vyšetrovateľ sa obáva: Pre miliónovú odmenu dokážu ľudia aj klamať a obviniť nevinných

BRATISLAVA / Peniaze, ktoré ponúkla vláda za dolapenie páchateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, môžu vyšetrovanie prípadu skomplikovať. Tvrdí to bývalý vyšetrovateľ, podľa ktorého nemožno so spravodlivosťou obchodovať. Súdom sa totiž prípadné dôkazy získané za peniaze budú ťažko vyhodnocovať.

Predseda vlády ešte v pondelok vyhlásil, že chce napomôcť dolapeniu páchateľov sumou jeden milión eur. "Každej osobe, ktorá poskytne akékoľvek relevantné informácie, ktoré budú viesť k chyteniu, obvineniu a odsúdeniu páchateľov," vyjadril sa vtedy predseda vlády SR Róbert Fico. 

V utorok dokonca priviezli kukláči spomínané peniaze v hotovosti na úrad vlády. "Chceli by sme relevantné informácie, čokoľvek, čo vedie k dolapeniu páchateľov, vláda prejavuje záujem bez ohľadu na to, aký motív z toho napokon vypadne," pokračoval vo svojej myšlienke Fico. 

A tu práve nastáva problém. Podľa bývalého vyšetrovateľa, ktorý v 90. rokoch pracoval napríklad na kauze zavlečenia syna exprezidenta Michala Kováča, by odmena mala zmysel, pokiaľ by sa potvrdil motív, čo súvisí s výkonom povolania nebohého reportéra. Ak sa však vzťahuje aj na iné motívy, možno ju v tomto prípade veľmi ľahko zneužiť. "Ak je výpoveď motivovaná finančnou odmenou, môže byť veľmi deformovaná a účelová," povedal advokát a bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. 

Ak by sa totiž vyšetrovateľom nepodarilo prípad v dohľadnej dobe rozlúsknuť, mohli by sa nájsť špekulanti, čo budú ochotní za astronomickú sumu do prípadu namočiť nevinných ľudí a uspokojiť verejnú mienku. Za príkladmi netreba chodiť ďaleko. Maďarská vláda rovnako pred niekoľkými rokmi vypísala vysokú finančnú odmenu po bankovej lúpeži, pri ktorej zahynuli niekoľkí ľudia. Na základe takýchto informácií došlo k odsúdeniu domnelých páchateľov na doživotie. Až neskôr sa pri inej lúpeži našla vražedná zbraň a zistilo sa, že vo väzení nesedia skutoční páchatelia.

Kauza zavraždeného novinára a jeho priateľky vzbudzuje nebývalý záujem verejnosti aj politikov. Vyšetrovanie prípadu akoby prebiehalo priamo pred televíznymi kamerami. "Povinnosť informovať stanovuje Trestný poriadok, informovať má a musí OČTK a to je poverený policajt a prokurátor," uviedol Vačok. 

Podľa Vačoka nemá generálny prokurátor právo zakázať niekomu, aby sa k téme vyjadroval. Na druhej strane polícia aj prokuratúra či neskôr súdy musia pri informovaní verejnosti postupovať citlivo. Vyšetrovanie, respektíve rekonštrukcia tejto dvojnásobnej vraždy, sa robí s výrazným odstupom času, čo komplikuje situáciu. "Vyšetrovanie po horúcej stope znamená, že sa koná bezprostredne na mieste činu, v tomto prípade o tom nemožno hovoriť," povedal Vačok. 

Médiá kritizovali políciu, že na východe proti skupine cudzincov zasiahla až 4 dni po tom, čo vyplávala na povrch takzvaná talianska stopa: "Vykonať zaisťovací úkon znamená najprv ho vedieť zdôvodniť, musí sa s tým stotožniť prokurátor a sudca," vysvetľoval vtedy prezident policajného zboru SR Tibor Gašpar. Bývalý vyšetrovateľ v tomto prípade súhlasí s policajným prezidentom. "Robiť nejaké úkony ako domové prehliadky a prehliadky nebytových priestorov vyžaduje určitý časový priestor, získať povolenia od prokuratúry a súdu a to niekedy trvá," uzavrel Vačok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy