Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Galko: Fico je dôvodne podozrivý z účasti na organizovanom zločine
Zdielať na

Galko: Fico je dôvodne podozrivý z účasti na organizovanom zločine

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslankyňa Lucia Nicholsonová a Ľubomír Galko zvolali tlačovú konferenciu, na ktorej opätovne požiadali ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby prestali verejnosť informovať o priebehu vyšetrovania. Do rúk sa im tiež dostal dokument, podľa ktorého bola štátna tajomníčka ministerstva financií a ďalšie vysokopostavené úradníčky Finančnej správy na dovolenke s rodinou Antonina Vadalu.

Podľa predsedu strany SaS Ľubomíra Galka do vyšetrovania vraždy novinára treba zahrnúť aj premiéra Roberta Fica a jeho prepojenia na taliansku mafiu. "Fico je dôvodne podozrivý z účasti na organizovanom zločine."

Únik informácií 

Zároveň vyzval slušných policajtov a vyšetrovateľov, aby pozorne sledovali priebeh celého vyšetrovania. Kritizovali Gašpara a Kaliňáka, že zverejňujú dôverné informácie z prostredia vyšetrovania a žiadajú, aby informácie verejnosti ďalej poskytoval už len generálny prokurátor Čižnár. Policajný prezident ale potvrdil, že všetky informácie poskytuje po dohode s prokurátorom. Bude ich ale poskytovať omnoho menej, ako v posledných dňoch, aby sa tým nenarušilo ďalšie vyšetrovanie. 

Zahraniční experti

V tejto súvislosti prišla strana SaS s návrhom, aby do vyšetrovania bol prizvaný externý odborný konzultant. "Je to proces, pri ktorom sa musí dať dokopy celá opozícia. My sme už komunikovali s niektorými poslancami a hľadáme mená vhodných kandidátov," informuje Nicholsonová. 

Policajný prezident ale povedal, že nie je pravda, že by nechceli spolupracovať s expertmi zo zahraničia. Podľa jeho slov sa na vyšetrovaní podieľajú už teraz. "Na prípade spolupracujeme so 4 expertmi zo zahraničia, s českou a talianskou políciou, so zástupcom vyšetrovacieho tímu FBI pre Česko a Slovensko a so 4 expertami z Europolu," tvrdí Gašpar. 

Dovolenka s Talianmi 

Nicholsonová na tlačovke vytiahla informáciu, ktorú nemá potvrdenú, ale bola by rada ak sa vyšetrí. Podľa nej si v roku 2014 mali užívať dovolenku s kalábrijcami Dana Meager - štátna tajomníčka ministerstva financií, Soňa Karabelli - riaditeľka osobného úradu Finančnej správy, Lucia Fecková - vedúca oddelenie boja proti podvodom. 

Z menovaných osôb na tlačovej konferencii strany SaS pracuje na finančnej správe iba Lucia Fecková. Tá sa k výroku ostro ohradila. "V auguste 2014 som bola na dovolenke v Taliansku v termíne od 23. do 31.8. so svojim rodinným príslušníkom. Cestu na Sicíliu som si organizovala a zabezpečovala sama. Nikdy som vedome neprišla do styku s akýmkoľvek členom rodiny Vadalovcov alebo inou medializovanou rodinou z Talianska, a to ani prostredníctvom iných osôb. Skutočnosti vzťahujúce sa na môj pobyt v Taliansku v uvedenom období sú preto účelovo spájané s verejne publikovanými kauzami, voči čomu sa ostro ohradzujem a považujem zverejnenie takejto informácie v súvislosti s medializovanými kauzami za závažné porušenie práva na ochranu môjho súkromia!“

 Lucia Fecková je pripravená potvrdiť svoje stanovisko aj na polygrafe. Aj napriek tomu však medializované informácie nechá prezident finančnej správy prešetriť Sekcii inšpekcie a vnútornej kontroly finančnej správy.

Pochody za Kuciaka

Medzi tým sa tisíce ľudí chystajú do ulíc. Na zajtra sú ohlásené pochody vo viac ako 20. Slovenských mestách a mobilizujú sa aj v zahraničí. Pochod za Jána Kuciaka a jeho snúbenicu už ohlásili v Bruseli Glasgove, Haagu, Madride, Londýne, či v Paríži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy