Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Smrť Kuciaka sa môže týkať korupcie v justícii, píše český portál
Zdielať na

Smrť Kuciaka sa môže týkať korupcie v justícii, píše český portál

Archívne video

BRATISLAVA  / Smrť investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky nemusí súvisieť s talianskou mafiou, ale s korupciou v justícii.

Uvádza to český internetový portál Aktuálně.cz. Cituje pritom slovenského publicistu Radovana Bránika, podľa ktorého sa prípad môže týkať manipulácie prideľovania spisov na jednom z kľúčových súdov na Slovensku. "Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov. Malá časť sudcov je kúpená. Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatku rozsudkov, a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok. Vznikol štát v štáte," povedal.

Bránik je podľa vlastných slov hlboko presvedčený, že medzi kauzou talianskej mafie a Kuciakovou smrťou neexistuje spojenie. "Okrem iného preto, že je tam niekoľko logických dier. Kolegovia zo slovenských médií podliehajú strachu, súcitu a emóciám spojeným s vraždou a neuvedomujú si, že presne to bolo cieľom páchateľov. Množstvo slovenských novinárov se nechalo vlákať do emočnej pasce a teraz v nej produkujú jednu neoverenú teóriu za druhou v kadencií, ktorá podľa kritérií solídnej žurnalistiky neobstojí. Naviac si vyrovnávajú dávne účty s neobľúbenými politikmi. Lenže skutočne solídna investigatívna práca se nesmie riadiť pravidlami, ktoré diktujú nájomní vrahovia," skonštatoval pre portál.

Pokiaľ ide o údajnú činnosť talianskej mafie na východnom Slovensku, podľa Bránika "generoval celý ten mechanizmus pomerne nízku sumu peňazí, ktoré sa ďalej delili medzi veľký počet firiem a ľudí, mali veľké náklady v súvislosti s korupciou a samotnou existenciou systému, čo celkový čistý výnos veľmi ovplyvňovalo. "Vedelo sa o ňom už takmer desať rokov. Desiatky policajtov a rozhodne viac ako 20 novinárov malo k dispozícií množstvo materiálu, ktorý s tým súvisel. Na jeden klik v Google sú dostupné roky staré články, viac či menej popisujúce osoby a obsadenie," povedal. Predstava, že pre túto vec si niekto objedná drahú a logisticky náročnú vraždu novinára a zároveň ako bonus dopustí smrť svedka, je podľa Bránika úplne scestná a nedáva žiadny zmysel.

Novinári túto stopu odmietajú 

Túto stopu však rázne odmietli viacerí novinári, ktorí s Kuciakom úzko spolupracovali na rôznych témach ako aj šéfredaktor portálu Aktuality, pre ktoré zavraždený novinár písal. "Nemám vôbec žiadne informácie, ani náznaky informácií, že by ktokoľvek z redakcie vedel o tomto alebo pracoval na tomto," vraví šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bardy.

Túto informáciu už preveruje aj NAKA. "Ak sa mám vyjadriť, či sa začíname zaoberať podozreniami na Najvyššom súde, o čom boli v médiách informácie, áno, potvrdím, že bolo podané trestné oznámenie zo strany pána novinára v tejto veci a vykonávajú sa už vyšetrovacie úkony aj v tomto smere," povedal na tlačovke policajný prezident Tibor Gašpar. Podľa infomácií TV JOJ predsedníčka Najvyššieho súdu poskytla polícii v tejto veci súčinnosť. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy