Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poslanci na rokovanie meškali. Rumana ako kandidát do Luxemburgu dostal zelenú
Zdielať na

Poslanci na rokovanie meškali. Rumana ako kandidát do Luxemburgu dostal zelenú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rokovanie vlády sa síce začalo s hodinovým oneskorením, no rokovanie sa konalo. Obsahom programu na prerokovanie bolo šesť bodov. Rozhodovalo sa aj o kandidátovi na post sudcu v Luxemburgu Ivanovi Rumanovi.

Ministerka spravodlivosti navrhovala personálne mená v justícii, konkrétne navrhovala do Súdnej rady Branislava Jablonku a Magdalénu Hroncovú. Posunúť by sa mala aj nominácia Ivana Rumana na post sudcu v Luxembursku. Vláda nových dvoch kandidátov, ktorí by mali posilniť Súdnu radu odobrila. Najvyšší poradný orgán súdnej moci by tak mohol byť v krátkom čase v kompletnom zložení. Podľa vedenia rezortu spravodlivosti spĺňajú obaja kandidáti všetky stanovené kritériá a nároky potrebné pre výkon svojej funkcie.

"Navrhovaní kandidáti spĺňajú všetky ústavné a zákonné podmienky pre vymenovanie za člena Súdnej rady Slovenskej republiky a súhlasia so svojím vymenovaním," uvádza sa v predloženom materiáli. Súdnu radu len pred nedávnom posilnil advokát Michal Mišík, ktorého navrhol Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR. V budúcom roku čaká súdnu radu výmena dvoch členov, ktorých vymenúva prezident, jedného zvolí národná rada a jedného vláda SR.

Vláda odobrila aj kandidatúru Ivana Rumanu na neobsadený post sudcu na Všeobecnom súde Európskej únie v Luxemburgu. Toho však ešte musí schváliť poradný výbor Rady Európskej únie. Rumana pri voľbe v súdnej rade získal 11 hlasov, teda nadpolovičnú väčšinu z možných 18 hlasov. Slovenská republika mala obsadiť post dodatočného sudcu ešte v roku 2016, no predošlí dvaja uchádzači nesplnili potrebné podmienky. "Pán Rumana podľa mňa spĺňa kritériá a pevne verím, že tento dlhotrvajúci príbeh obsadzovania dodatočného kandidáta na post sudcu v Luxemburgu sa definitívne skončí," uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Od ministra zdravotníctva Tomáša Druckera prišiel návrh týkajúci sa lekárenských pohotovostí. Po novom by mala byť v každom okrese jedna pohotovostná lekáreň otvorená do 22:00 hodiny.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy