Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
CDU/CSU a SPD sa dnes dohodli na koaličnej zmluve
Zdielať na

CDU/CSU a SPD sa dnes dohodli na koaličnej zmluve

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Nemecko zrejme znovu povedie veľká koalícia kancelárky Angely Merkel. Konzervatívne únie CDU / CSU a sociálnej demokracie (SPD) sa totiž po celonočnom rokovaní dohodli na texte koaličnej zmluvy. Informácie nemeckých médií dopoludnia potvrdili predstavitelia vznikajúcej vlády. Tá by mohla zložiť prísahu v prvej polovici marca, teda takmer pol roka po septembrových parlamentných voľbách.

Záverečná časť vyjednávania, ktoré malo pôvodne skončiť už v nedeľu, sa premenila v celodenný maratón stretnutí šéfov trojice strán aj širších rokovacích tímov. Rozhovory sa podarilo dotiahnuť do konca až v stredu dopoludnia. Spory počas noci viedli ako o programe, tak aj o rozdelení ministerstiev.

Dohodu trojice strán dopoludnia potvrdil okrem iného šéf kancelára a minister financií Peter Altmaier (CDU). "Máme koaličnú zmluvu, ktorá pre veľmi veľa občanov predstavuje pozitíva," povedal novinárom s tým, že sa teraz musí ísť po celonočnom rokovaní osprchovať. Šéf poslancov CSU Alexander Dobrindt zase podotkol, že už je načase, aby spolková republika mala novú vládu. "Takže je to dobré ráno," uviedol.

Kancelárka Angela Merkel berlínsku centrálu kresťanských demokratov opustila okolo 10:30 bez komentára. Najneskôr o 14:00 by sa sem ale mala vrátiť, pretože na túto hodinu je plánované zasadnutie širokej skupiny 91 vyjednávačov, ktorí by mali koaličnú dohodu formálne schváliť. Už hodinu potom sa ňou bude zaoberať predsedníctvo CDU.

V ďalších týždňoch budú dohodu schvaľovať zjazdy CDU a CSU a tiež vnútrostranícke referendum SPD. Práve súhlas viac ako 460 000 sociálnych demokratov nie je ale úplne istý, rad straníkov totiž ďalšiu vládu pod vedením Merkel odmieta. Argumentujú tým, že SPD kvôli veľkej koalície stráca voliča, zatiaľ čo okrajové strany posilňujú. Krajina podľa nich potrebuje výraznú opozíciu. V súčasnej konštelácii by hlavne opozičnou stranou bola protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AFD).

Ak napriek výhradám sociálni demokrati nakoniec vláde dajú zelenú, mohla by už tretia veľká koalícia za posledné štyri volebné obdobia vzniknúť v prvej polovici marca. Vytváranie vlády, na ktorej čele bude už po štvrtýkrát v rade Merkel, v Nemecku ešte nikdy netrvalo tak dlho ako teraz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy